Bolidy a pády meteoritů – astronomie, zajímavá výstava v Praze

12.05.2009 09:16

Výstava k 50. výročí pádu příbramských meteoritů bude školám a veřejnosti přístupná od 11. do 22. května každý všední den od 9 do 19 hodin v budově Akademie věd, Národní 3, Praha 1. Vstup zdarma.

Bolidy a pády meteoritů – astronomie, zajímavá výstava v Praze

Výstavu pořádají Astronomický ústav AV ČR, v. v. i., Muzeum Vysočiny Jihlava, p. o., Akademie věd ČR a Středisko společných činností AV ČR, v. v. i.

Návštěvníci výstavy se seznámí s tím, co jsou to meteory a bolidy, jak se pozorují, jak probíhá pád meteoritu, jak meteority dělíme a jaké meteority byly dosud nalezeny na našem území. Hlavní pozornost bude věnována jedenácti dosud známým meteoritům s rodokmenem, s důrazem na historicky první z nich – Příbram, ale také na další meteority, jejichž dráhy jsou známé díky českým vědcům (Neuschwanstein, Bunburra Rockhole, Morávka).

Výstava v Praze dále představí Evropskou bolidovou síť a Pouštní bolidovou síť v Austrálii, dotkne se mateřských těles meteoroidů – planetek a komet, včetně nebezpečí, jež tato tělesa představují pro život na Zemi a představí i svědky dávného impaktu – vltavíny. Návštěvníci si budou moci prohlédnout skutečné meteority včetně příbramských a vybrané vzorky vltavínů. Budou rovněž vystaveny různé typy kamer, kterými se bolidy a pády meteoritů pozorovaly v minulosti a automatická bolidová kamera, kterou se pozorují nyní.
 
Více o 50. výročí pádu příbramských meteoritů i o současném výzkumu meteorů na Astronomickém ústavu AV ČR v Ondřejově najdete v tiskové zprávě:

 http://www.asu.cas.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Bolidy a pády meteoritů - astronomie


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz