Jihočeské Zahrádky jsou náš tip – Máte šikovné ruce a nemáte kam jet na dovolenou?

16.06.2009 18:35

Máte někdy touhu zkusit něco nového? Přání vytvořit něco vlastníma rukama může mít spoustu důvodů: odreagování od běžné, mnohdy stereotypní práce, ověření vlastní šikovnosti, důkaz, že něco dokážeme.

Jihočeské Zahrádky jsou náš tip – Máte šikovné ruce a nemáte kam jet na dovolenou?

A nebo prostě nalezení náplně volného času i nových přátel. Jen máme často strach přihlásit se do celoročního kursu či zájmového kroužku, protože „co kdyby to nevyšlo a nebavilo mne to"?  Proč tedy nezkusit některou z mnoha nabídek Výtvarné dílny v jihočeských Zahrádkách, která je jedním z několika desítek festivalových míst na Greenway řemesel a vyznání.

Nepřeberné množství kursů, které se konají téměř po celý rok, od půldenních po zhruba třídenní, vám z dovolené příliš času neuberou. Ale kde jinde si můžete vyzkoušet například výrobu šperků z kůže, skla, dřeva nebo smaltu? Naučit se batikovat, plést košíky, zkusit vyřezávat a nebo malovat na hedvábí?

My jsme se v loňském roce  přihlásili na třídenní kurs základů tkaní tapiserií, který vede paní Mileva Müllerová. Už po příjezdu do Zahrádek jsme věděli, že tady se nejen něco naučíme, ale zároveň si i odpočineme. Malá klidná vesnička, kterou za hodinu projdete křížem krážem, je ostrovem klidu a pohody po uspěchané a hlučné Praze. V rybníku, obklopeném vyřezávanými dřevěnými výrobky festivalových umělců se zrcadlí okolní domky, za ploty v předzahrádkách, tak typických pro jihočeské vesnice, kvete a voní plno květin, poprvé v životě jsme viděli, jak vypadá klokočí ze známé písničky a poprvé jsme zblízka sledovali čápy, kteří na vysokém komíně uprostřed vsi učili mladé létat.

Ubytovali jsme se v čisté a příjemné turistické ubytovně, kde jsme měli zajištěnou i stravu a vyrazili tkát. S sebou potřebujete skutečně jen chuť něco zkusit, něco se naučit, materiál a další potřeby jsou v ceně kursu. My jsme si odvezli nejen vlastní výrobek, ale i pocit krásně strávených tří dnů v báječné atmosféře, na které měla velký podíl i trpělivá a milá lektorka. A odvezli jsme si i několik nových přátelství, která vznikala nejen během kursu, ale i za příjemných večerů na zahradě ubytovny. Tady se setkaly i rodiny, které do Zahrádek vyrazily společně, mámy s dcerami trávily čas tkaním a tátové si odpočinuli u rybaření či na výletě.

První doložená zmínka o vesnici Zahrádky pochází z roku 1353, ves je však patrně ještě starší, v místě byly nalezeny nádoby z dob slovanského osídlování. Obec leží na zemské hranici mezi Čechami a Moravou, v současnosti na pomezí tří okresů a dvou krajů. V obci můžeme navštívit evangelický kostel s tichým hřbitovem a katolickou kapli. Zástavba obce měla historicky charakter tzv. „okrouhlice", kdy sedmihektarová náves s kaskádou rybníků byla obestavěna statky s výjezdy do polí.

Obec nabízí i možnosti turistiky, jak pěší, tak cykloturistiky, prochází zde cyklotrasa 1113 a místní trasa Greenway řemesel a vyznání, která se napojuje na Greenway Praha-Vídeň v Jindřichově Hradci a ve Slavonicích. Turisté mají možnost ubytování i stravování v příjemné turistické ubytovně.

Nevíte ještě, kam letos vyrazit? Proč nezkusit náš tip?

http://www.zahradky.cz

Text foto: Iva Kočová

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Zahrádky - výtvarná dílna


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz