Tak to by měl praotec Čech radost – přijedeme za ním vlakem, a to parním, v sobotu 25. 4. 2009

30.03.2009 21:24

Prima akce, které se můžeme zúčastnit, je určitě výlet u příležitostí pouti na památnou horu Říp a tradiční, již 13. otvírání Železničního muzea ve Zlonici. Jízdenky na spěšný parní vlak jsou v prodeji již nyní a kdo zaváhá, nejede.

Tak to by měl praotec Čech radost –  přijedeme za ním vlakem, a to parním, v sobotu 25. 4. 2009

A nyní  dilema:  na Říp, nebo do Železničního muzea ?

Pokud se rozhodnete, že dáte přece jenom  přednost panu praotci, můžete vystoupit na zastávce Ctiněves, odkud je to již jen kousek na památnou horu Říp, kde se v tento den koná ta slavná pouť. Zdatní zvládnou určitě obojí, postěžovat si panu praotci na neutěšené poměry v naší zemi, a pak si prohlédnout všechnu tu železnou krásu ve Zlonici.

Parádní podívaná pro male i velké kluky

V sobotu 25. dubna 2009, zahájí Železniční muzeum Zlonice již 13. muzejní sezonu. Stejně jako v minulém roce budou moci zájemci využít parního spěšného vlaku Českých drah v čele s lokomotivou 434.2186 řečenou „čtyřkolák", vyrobenou ve Slaném v roce 1917 a dnes deponovanou v Praze -Vršovicích.

Vloni zcela zaplněná souprava se na svoji pouť kolem Vltavy a památné hory Říp vydá tentokrát z nádraží Praha – Braník, kde bude již zítra zahájen předprodej jízdenek. Bonusem pro cestující s platnou historickou jízdenkou bude vstup do expozic Železničního muzea Zlonice zdarma.
 

Muzeum zákazníkům nabídne především výstavu největší sbírky cukrovarských lokomotiv v České republice, samozřejmostí jsou jízdy na polní úzkorozchodné malodráze, souprava historického nákladního vlaku a expozice zabezpečovacího zařízení s modelovým kolejištěm. Chybět nebude ani další doprovodný program.

http://zmzlonice.draha.net/

 Celá akce potrvá v sobotu 25. dubna od 9 do 16 hodin. Hlavním lákadlem pro odborníky na železniční dopravu a historii našeho průmyslu bude představení nejstarší dochované motorové lokomotivy vyrobené firmou ČKD Praha. Jedná se o stroj typu 1435 BN 60 s dieselovým motorem Škoda 6 S 110 sestrojený v roce 1955 pod továrním číslem 3559, který se do sbírek muzea dostal z vlečky Mlékárny Hlinsko teprve v září minulého roku a jehož oprava právě vrcholí. Ten patří do sedmdesátikusové série, kterou ČKD v letech 1955 – 1957 navázalo na předválečné začátky v tomto oboru, a připomíná někdejší slávu nejstarší z podřipských lokálek, na které lokomotiva stejného typu zajišťovala obsluhu Cukrovaru Hospozín.

Kudy jak  kam najdete na těchto stránkách:

www.parnijizdy.ic.cz

A my Vám přejeme krásné počasí a železničářům hodně páry a plný vláček usměvavých lidiček.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Vlak Zlonice


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz