Výlety za strašidly na hrady a zámky – dnešní tip zámek Dobříš

25.06.2009 19:49

Bojíte se rádi? Bojíte se rádi i se svými dětmi a těší vás společné výlety? Pojďte se s námi inspirovat starými pověstmi o strašidlech na našich hradech a zámcích.

Výlety za strašidly na hrady a zámky – dnešní tip zámek Dobříš

Vyjeďte si s rodinou na tematický výlet za strašidly. Každý týden bychom vás rádi pozvali do jiného koutu naší země, na nějaký starý hrad či krásný zámek a doufáme, že se podíváte někam, kde to vy nebo vaše děti ještě neznáte a dokážete se společně bavit i krásně bát.

 Náš tip – zámek na Dobříši s přízrakem smutného templáře

 Při realizaci jednoho našeho tipu – vlakem na Dobříš – jsme navštívili i zámek na Dobříši.

Dobříšský rokokový zámek je jednou z nejhezčích ukázek tohoto architektonického stylu u nás, pochází z let 1745 – 1765. V současné době je ve vlastnictví rodu Colloredo-Mansfeld. V zámku jsme si prohlédli nejen krásně zařízené pokoje s bohatou uměleckou výzdobou, ale i kouzelnou francouzskou zahradu s květinovými ornamenty .

 Na dobříšském zámku se natáčelo několik filmů, k nejznámějším pro nás asi patří oba díly Princezny ze mlejna Zdeňka Trošky. Také mnoho známých osobností zde uzavřelo své sňatky, jmenujme třeba, Ivetu Bartošovou,  Jana Kollera nebo olympijského vítěze Aleše Valentu.

S dobříšským zámkem se pojí několik pověstí. Prý se zde za nocí dodnes zjevují duchové templářských rytířů, kteří se kdysi měli své sídlo. S jedním z nich se setkala i malá zvědavá klíčníkova dcerka Juditka, která v podzemí hradu objevila po dlouhém bloudění veliké sklepení. Tam vyděšená holčička potkala černého rytíře, který s ní vlídně promluvil, ukázal jí cestu zpět a přidal i pár pokladů. Dlouho pak hradní správce i se svou družinou hledali tajemné sklepení, ale marně.

 Zámek na Dobříši má podle jiné pověsti i strašidelné zjevení, ohnivý kočár tažený čerty, v němž sedí přízrak zlého správce, který za svého života zle utiskoval okolí. Projíždí se bez sebemenšího hluku hodinu před půlnocí po okolních lukách a se zvoněním půlnoci mizí.

Dobříšský zámek určitě stojí za návštěvu, nejen kvůli strašidlům, ale pro svou krásu i nádherné okolí, kde naleznete jistě i další náměty pro příští výlet.

 www.zamekdobris.cz

Autor článku: Iva Kočová 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Výlety za strašidly na hrady a zámky - Dobříš


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz