Buchty a loutky – BARYK – Dog on the Road, 6. – 7. 4. 2009

23.03.2009 13:52

V divadelním představení Baryk – Dog on the Road se spojují dva silné vjemy. Krásné smutné obrazy a dekorace akademického malíře Martina Kuriše a poetika a humor divadla Buchty a loutky.

Buchty a loutky – BARYK – Dog on the Road, 6. – 7. 4. 2009

Nejde o loutkové divadlo v tradičním slova smyslu,  i když se to tak může zpočátku zdát.
Divadlo vstupuje do obrazů a obrazy vstupují do divadla. Hudba a slova se mění ve zvuky, zvuky se mění v hudbu a vyrůstá nevšední tvar, kde mistrné výtvarné umění, emotivní divadelní jazyk a mixovaná hudba spolu vytváří výjimečnou atmosféru a zážitek, který se nedá opominout.

námět, scénámět, scéna, loutky: MARTIN KURIŠ
režie: RADEK BERAN
hudba: TOMÁŠ PROCHÁZKA, VÍT BRUKNER
technologická pomoc: ROBERT SMOLÍK
vyrobily dílny Buchet a loutek: RADKA MIZEROVÁ, KATEŘINA HOUSKOVÁ,
MARTIN LHOTÁK, ČAHOUN
světla, zvuk: LUKÁŠ VALISKA
hrají: BUCHTY A  LOUTKY

Tanec loutkových obrazů Martina Kuriše pro dospívající a dospělé diváky

Akademický malíř Martin Kuriš vyprávěl svými obrazy příběhy vždycky. Jak ale rozhýbat olejovou malbu na plátně? Jak dodat čas a situaci? Odpověď přišla náhle a byla tak prostá. Loutkové divadlo.

Zpočátku experiment s dětskými loutkoherci, světlem, zvukem, později jasná potřeba zrealizovat opravdové dospělé divadlo, touha doříct vše, co je skryté na plátnech, dovedla Martina Kuriše na DAMU v Praze, katedru alternativního a loutkového divadla.

Zde se setkal s Robertem Smolíkem, pedagogem, který jej zasvětil do tajů technologie a principů výtvarného divadla a loutek. A protože Smolík často spolupracuje s divadlem Buchty a loutky, byla jen otázka času, kdy se oba světy prolnou a nechají vzniknout něco neuvěřitelného.

Divadlo Buchty a loutky má jasnou dramaturgickou koncepci. Přesně ví, kam směřovat a co předat svým divákům. Tou koncepcí a záměrem je čistá nekoncepčnost a otevřenost.
I kdyby Buchty a loutky chtěly něco naplánovat a vymyslet, nechají tyto konstrukce a plány s radostí zmizet v hlubinách nepřízní osudu a náhod a nadšeně očekávají, co lepšího přijde samo. Vždycky něco přijde. Jen se nebránit.

Touha hrát si s tématy, předměty, zvuky, žánry, médii je čistá stejně tak,
jako u dítěte sedícího uprostřed pokoje plného hraček. A dítěti je jedno, jestli jsou to hračky, jídlo, nebezpečné ostré nářadí, intimní předměty, na které by se vlastně nemělo sahat a tak. Proč ne?
A stejně tak sedí v pokoji Buchty a loutky a hrají si. Je pravda, že některé hračky mají raději, ale vlastně jak kdy. Teď zrovna (kdo ví proč) mají rádi hrát si s hračkami odvedle. Vedle v pokoji si totiž občas hrají podobní hračičkové.

Několikrát z takového společného hraní vznikl projekt, který měl název Pohyblivé instalace – to když Buchty a loutky potkaly Jáchyma Šerých, Martina Janíčka, Pavla Kopřivu. Bylo to zajímavé a osvěžující pro oba pokoje. A teď najednou takové obrazy plné síly, atmosféry a napětí.
No kdo by si nechtěl pohrát…

A tak se stalo, že Buchty a loutky vstoupí do jedinečného světa obrazů Martina Kuriše, jedno kouzlo se povýší druhým kouzlem, vznikne tedy násobené kouzlo,
přesně tak, jak to oba kouzelníci chtějí.

Volejte, pište, mailujte, nepředbíhejte: http://www.buchtyaloutky.cz/

O divadle: Před oponou za oponou

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Buchty a loutky - Baryk


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz