Divadla Praha - Fritz Kater A TANČIT! : premiéra v Divadle Na zábradlí 19.12.1009

08.12.2009 19:14

Divadlo Na zábradlí uvede v sobotu 19. prosince českou premiéru inscenace A tančit!. Hru německého režiséra Fitze Katera režíruje také německá režisérka Jo-Anna Hamann.

Text o nenápadné manipulaci, současném kultu mládí, nesvobodě, která má podobu uvěznění v „pohlaví“ a bezmoci podřízených v nadnárodních firmách. Jednou z možností, jak z přítomností, která svírá jak španělská bota je útěk: do tance.

Bernie je zaměstnancem biotechnické firmy, kde se myším implantují lidské uši. Zná všechny filmy Bustera Keatona, jeho život je však o něco méně komický. Zneužívá své mocenské pozice nejen k tomu, aby podřízené nutil k pochybným chovatelským pokusům, ale i k dobývání žen. 

Ve hře se zrcadlí obraz současné zdeformované společnosti. Jejích slabin, frustrací, zmatků a poznamenání všeho druhu. Fritz Kater tedy nabízí spásné řešení, kterým je útěk. Útěk do tance. Není první, kdo v tanci vidí spásu. V tanci je cosi démonického, vyššího, co lze jen těžko pragmaticky pojmenovat. V industriální mýdlové opeře se člověk podlamuje pod tíhou moderní doby. Pociťuje bezmoc v dnešním světě, který je postaven na pochybných hodnotách, kde jsou na prvním místě peníze, majetek, kariéra a touha po moci. Jedinec nemá šanci, pakliže pracuje a žije v systému.

Ocitáme se, vrženi do děje, uprostřed scény, ve které je okamžitě jasné, kdo v ní má právě navrch. Kancelářská místnost představuje Bernieho, vypočítavého chameleóna, který se umí kamkoliv nadřazeně vetřít. To se mu velice dobře daří s Ingou, s níž na začátku hry vede zdánlivě nedůležité pře o to, zda se Inga posadí nebo zda by si dala drobné občerstvení, jakým je káva nebo voda. Tyto maličkosti totiž dají oběti – Inze – nejprve pocit bezpečí a později odvedou pozornost od cílu celé taškařice.
V této hře ale nejde o cíl, jak by se snad nejprve zdálo, ale o průběh celého toho závodu emočních machinací.

Hra A tančit! (Tanzen) měla premiéru v roce 2006 v Gorki Studio Berlin.

V Divadle Na zábradlí představení režíruje Jo-Anna Hamann. Narodila se 2. prosince 1970 v německém Hamburku, studovala klasický tanec v Baletní škole Hamburk, jehož studium musela ze zdravotních důvodů ukončit. Následně studovala obor klasické a moderní filozofie na Univerzitě Hamburk a po tom herectví a režii u profesora J.M.Krasovského na Státní divadelní akademii v Petrohradu, kde pracovala jako asistentka režie, režisérka a tlumočnice v divadle Mariinsy. Po návratu do Německa byla v letech 2004 - 2006 v angažmá v Německém divadle Deutsches Theater Berlin a v letech 2006 - 2007 v berlínském Divadle Maxima Gorkého. Ve svých inscenacích zúročila studia filozofie i baletu, otázky viny a manipulace.
V roce 2008 režijně hostovala v Praze inscenací „Genesis 2“ (Ivan Vyrypajev, meetfactory). Žije v Berlíně. Mluví rusky, anglicky, učí se česky.

Hru přeložila Radka Denemarková, narozena v roce 1968. Je především spisovatelkou, ale i dramaturgyní a překladatelkou. Vystudovala bohemistiku a germanistiku na FF UK, působila jako vědecká pracovnice Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. V letech 2007 a 2008 pobývala na stipendijních pobytech ve Wiesbadenu a Berlíně.  Její autorská tvorba je plná zajímavých titulů: publikovala tři knihy, prvotinu nazvanou A já pořád kdo to tluče (2005) dále titul Peníze pro Hitlera (2006), který získal cenu Magnesia Litera v kategorii Litera za prózu a byl přeložen do několika cizích jazyků (anglicky, německy, polsky, maďarsky) a knihu Smrt, nebudeš se báti o životě Petra Lébla. Scénáristicky se podílela na pořadech České televize o významných divadelních a literárních osobnostech: Alfréd Radok, Jiří Voskovec, Jan Werich, Jinřich Honzl, Bohuslav Reynek a další. 

Fritz Kater je pseudonym používaný německým dramatikem Arminem Petrasem od poloviny 90. let.  Narodil se v roce 1964 v západoněmeckém Meschede. Studoval režii na Akademii dramatických umění Ernsta Busche, pracoval jako asistent režie ve Frankfurter Theater am Turm (TAT) a v Münchner Kammerspiele, v letech 1996 – 99 působil jako umělecký vedoucí v Theater Nodrhausen a zastával funkci kmenového režiséra v Lipsku a následně ve Frankfurter Schauspiel.
 Od sezóny 2006/2007 je ředitelem v berlínském Divadle Maxima Gorkého.
Za svou hru Čas žít, čas zemřít (Time to live, time to die) získal v roce 2003 cenu Mülheims Dramatists. Tu vedlo v minulosti Divadlo Na zábradlí pod názvem Včas milovat, včas umírat v režii Jiřího Pokorného.

Překlad a jazyková spolupráce  Radka Denemarková
Dramaturgie  Ivana Slámová, Zdeněk Janáček
Scéna a kostýmy  Tereza Beranová
Video a spoluprácie na scéně Alexandr Puškin
Hudba  Sebastian Demmin

Režie  Jo-Anna Hamann

Hrají
Inga Kristina Maděričová
Sandra Gabriela Pyšná
Bernie Ladislav Hampl


Premiéra 19. a 21. prosince 2009 v 19 hodin v Divadle Na zábradlí
Reprízy 11. a 22. ledna 2010

Alexandra Poláková
sasa@nazabradl.cz
tel: 222 868 870
gsm: 603 465 307
www.nazabradli.cz

Divadlo Na zábradlí
divadlo českých a světových premiér

zdroj: TZ Divadlo Na zábraddlí

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Divadla Praha - Fritz Kater A TANČIT! : premiéra v Divadle Na zábradlí 19.12.1009

A tančit !

A tančit !

A tančit !


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz