Divadlo Praha - Tanec a fyzika – jak spolu souvisí? Dozvíte se v nové choreografii Báry Látalové

22.12.2009 06:05

Divadlo Ponec se rozhodlo začít nový rok netradičně tím, že poskytne prostor pro mladé či začínající choreografy. Tuto šanci pro nedávné absolventy uměleckých škol, ale i zkušené tanečníky v nové, choreografické roli, nazvalo “divokou kartou”.

Na konci ledna se tedy se svou novou choreografií inspirovanou fyzikálními zákony představí jako první “divoká karta” tanečnice a choreografka Bára Látalová. Choreografka si ve svém díle klade otázku po tom, zda lze tanec definovat jako jednoduchý pohyb tam a zpět v gravitačním poli.

“Fyzika zůstává pro mnohé abstraktní a těžko uchopitelnou vědou a stejně tak může pro leckterého diváka být i tanec nepochopitelným a velmi abstraktním,” říká Látalová a ke svému nápadu vytvořit choreografii pro všechny věkové skupiny doplňuje: “se svým šestiletým synem bych ráda chodila na taneční představení. Většinou se však zapotím stejně jako samotní interpreti, jelikož se mě stále na něco ptá, tleská, směje se a to obvykle v tom nejnevhodnějším okamžiku ticha a napětí. Často jsou představení pro něj příliš dlouhá a začínají pozdě. Z těchto důvodů jsem chtěla vytvořit taneční představení, na které mohou jít jak rodiče, tak děti a vzájemně si sdělovat dojmy během celého večera, a proto také ten začátek od 18.00 hod.” Na inscenaci, kterou autorka pojmenovala Newtonovým vzorcem popisujícím gravitační zákon, se můžete přijít podívat v úterý 26. ledna do divadla Ponec.

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK v divadle Ponec, Divadle v Celetné a v sítích Ticketpro a Ticketstream. Cena 80,- Kč dítě; 120,- Kč student, senior a držitelé průkazů ZTP, ZTP/P; 190,- Kč dospělý. www.divadloponec.cz

Výkon a příkon: Barbora Látalová a Zdenka Brungot Svíteková
Výtvarná vertikála: Kateřina Housková
Odporný poradce horizontály: Tomáš Měcháček
Světelné svazky: Jan Beneš McGadie a Jan Dorner

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

gravitační zákon

gravitační zákon


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz