Pražské Quadriennale pořádá mezinárodní symposium 2009 Scenography Expanded

07.06.2009 13:04

Pražské Quadriennale se v české metropoli koná od roku 1967, v letošním roce oslavilo 40 let od svého prvního ročníku. Dosavadních jedenácti ročníků PQ se účastnili nejvýznamnější světoví scénografové

Pražské Quadriennale pořádá mezinárodní symposium 2009 Scenography Expanded

Symposium  2009 je určeno zejména kurátorům a autorům národních expozic Pražského Quadriennale 2011. Zúčastnit se však mohou i další divadelníci a odborníci se zájmem o scénografii. Symposium 2009, které se uskuteční  2. – 3.10.2009 v Am­sterdamu, organizuje Pražské Quadriennale ve spolupráci s katedrou scénografie Theaterschool Amsterdam, a to v rámci mezinárodního projektu Intersekce.

Cílem dvoudenního symposia Scenography Expanded je zkoumat současné trendy a způsoby kurátorování výstav, které se věnují scénografii. Symposium se bude zabývat problematikou zachycení scénického umění, které je na výstavách vždy vytrženo ze svého původního kontextu. Je zde představen vždy jen fragment či artefakt nebo digitální dokumentace v nových souvislostech. Kurátoři tvoří „nové kontexty“, nejen aby přetvořili původní kontext inscenace nebo vytvořili „nové situace“, ale také aby formulovali další, jiné a méně viditelné souvislosti (např. historické, kulturní, geografické) a nebo ukázali již existující kontexty výstavy (prostor, diváci, atd.).

Symposium se bude věnovat paradoxům spojeným s vystavováním scénografie a hledat nové kreativní strategie, jak úspěšně scénografii vystavit. Zaměří se také na zkoumání scénografie a široké škály žánrů a oborů, které termín „scénografie“ zahrnuje.

Jednotlivé diskuse povedou teatrolog a generální komisař PQ 07 Arnold Aronson, scénograf a generální komisař PQ 2011 Boris Kudlička, umělecká ředitelka PQ 2011 Sodja Lotker, kurátorka teorie PQ 2011 Thea Brejzek a Peter de Kimpe, umělecký ředitel katedry scénografie Theaterschool Amsterdam.

Termín pro přihlášky je 15. srpna 2009. Náklady na cestu a pobyt si hradí účastníci, účast na sympoziu 2009 je zdarma, přihlášky se přijímají do vyčerpání kapacity.


Pražské Quadriennale – mezinárodní soutěžní přehlídka scénografie a divadelní architektury 

 - je nejrozsáhlejší a nejvýznamnější akcí svého druhu na světě. Představuje jedinečnou platformu pro setkání divadelních kultur a umělců z celého světa, jimž se nabízí neopakovatelná příležitost k výměně zkušeností, objevování nových divadelních trendů a technických možností či možnost vyzkoušení si nových pracovních postupů v rámci workshopů.

Součástí PQ jsou tradiční výstavní sekce scénografie, kostýmů, divadelní architektury a scénografických škol, které obohacuje živý program v podobě představení, kritických seminářů, přednášek, diskusí, konferencí nebo program pro děti a pro každý ročník vzniká také speciální projekt – v roce 2003 to bylo Srdce PQ či Scenofest pro rok 2007.

Pražské Quadriennale  se v české metropoli koná od roku 1967, v letošním roce oslavilo 40 let od svého prvního ročníku. Dosavadních jedenácti ročníků PQ se účastnili nejvýznamnější světoví scénografové -  v Praze vystavovali nejen legendy jako Tadeusz Kantor, David Borovský, Ralph Koltai, Luciano Damiani, Ming Cho Lee,  Alejandro Luna či Oscar Niemeyer, ale i nejvýznamnější současní divadelní tvůrci – Achim Freyer, Robert Wilson, Jennifer Tipton,  J. C. Serroni, Heiner Goebbels, Anna Viebrock, Julia Taymor,  Adrianne Lobel,  George Tsypin, Paul Steinberg a mnozí další.

 Pražské Quadriennale už nyní chystá zteč performerů  – PQ O11

Vzpomínáte si, jak na jaře 2007 ozdobili fasády několika domů v centru Prahy senioři na židličkách? Stali jste se terčem útoků zamaskovaných performerů na Pražském hradě? Anebo vás uhranula industriální poetika tanečního duetu s bagrem na náměstí Republiky? Úspěch těchto akcí ve veřejném prostoru přiměl pořadatele Pražského Quadriennale, aby jeho další konání v roce 2011 ještě více přimknuli k ulicím, divákům, obyvatelům i návštěvníkům města. Důvod tkví mimo jiné v trendu daleko větší interaktivity „klasických" divadelních představení a zároveň přejímaní protodivadelních prvků i do disciplín, jakými jsou vizuální umění, architektura, hudba, móda a další kreativní obory.

Zdroj: texty TZ 2.6.09 PQ

 


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Pražské Quadriennale


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 02.05.2024

Svátek má Zikmund

Citát pro dnešní den

Řekni mi to, já to zapomenu. Ukaž mi to, možná si to zapamatuji. Nech mě zkusit si to a já to pochopím.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz