První vrchol TANCE PRAHA 2010: Jasmin Vardimon Company 22. a 23. června v Hudebním divadle Karlín

15.06.2010 11:59

Představení „plné ohromujících obrazů… provokativní, chytré a osvěžující,“, jak o něm napsali například londýnské The Times, nabídne první z vrcholů letošního festivalu TANEC PRAHA 22. a 23. června v pražském Hudebním divadle Karlín. Vůbec poprvé u nás vystoupí jeden z nejlepších britských tanečních souborů, Jasmin Vardimon Company, vedený izraelskou choreografkou Jasmin Vardimon.

Jasmin Vardimon Company

Představení pod názvem Yesterday s devíti virtuózními tanečníky dýchá vášní, jemností i fyzičností – od zběsilého, provokativního tance až po okamžiky křehké krásy a něžnosti,“ přibližuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu. Jasmin Vardimon propojila v Yesterday úspěšnou dekádu, která ji vynesla na nejprestižnější scény, s novým tvůrčím nadšením, mistrně kombinuje současný tanec a fyzické divadlo s projekcemi a animací. „Její tvorba propojuje hlubokou víru ve výraz těla, jak ji známe od nejproslulejších Izraelců, s mistrným divadelnictvím a nadšením pro nejrůznější taneční styly, jimiž je Londýn prosycen,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová. Výjimečnost večerů odráží i další recenze z britských médií: „Jde o představení, které je nebezpečné a krásné… vášnivé a mimořádné“ zaznělo například v deníku Daily Mail. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Hudebního divadla Karlín a v předprodejní síti Ticket-art. Začátek ve 20 hodin. Více informací: www.tanecpraha.cz.

Jasmin Vardimon je vůdčí osobností britského tanečního divadla. Bývá oceňována za jedinečnou choreografii a inovativní využití digitálních technologií. Její dílo je charakteristické pronikavým zkoumáním lidského chování, chápavým humorem a smělou a poutavou dramatičností. Jasmin se narodila a byla vychována v kibucu ve středním Izraeli. Stala se členkou Kibbutz Dance Company a v roce 1995 vyhrála cenu British Council „On the way to London”. V roce 1997 se přestěhovala do Londýna, kde založila Jasmin Vardimon Company.

 Druhý z vrcholů letošního ročníku obstará 29. června v Karlíně belgický soubor les ballets C de la B s choreografií Out of Context věnované Pině Bausch. Je to historicky první české hostování tohoto světově proslulého souboru založeného režisérem a choreografem Alainem Platelem v roce 1984. Během let se z něj stalo těleso úspěšné doslova po celém světě. „Představuje-li Jasmin Vardimon gejzír, efekty a oslavu pohybu, pak jde poslední dílo Alaina Platela opačným směrem: autor se zde obrátil do nitra lidské duše, která nezadržitelně vyplouvá na povrch skrze tělo,“ říká Yvona Kreuzmannová. Platel se v Out of Context dostává k samé podstatě lidskosti, zve diváka na cestu do hlubin lidské existence, na cestu hledání kořenů dětství a prehistorie. „Na hranici mezi člověkem a zvířetem, krásou a ošklivostí, dobrem a zlem, jedincem a společenstvím. Choreografie se stává rituálem, shromážděním lidí, kteří hledají podstatu, kterou nemohou najít. Zažívají ale něco nečekaného, cenného, intimního a fascinujícího. Zdaleka nejen díky neuvěřitelné virtuozitě tanečníků,“ uzavírá Yvona Kreuzmannová. Představení je uváděno za podpory Vlámské vlády.

Festival TANEC PRAHA uvede letos představení souborů z Belgie, České republiky, Chile, Maďarska, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. Paralelně s Prahou probíhá festivalový program i v osmi regionech ČR: v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouc, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. Navíc TANEC PRAHA nabízí v rámci doprovodného programu pestrou škálu workshopů zahraničních umělců, které probíhají ve Studiu ALT@ (Hala 30).

Festival pořádá občanské sdružení Tanec Praha pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta ČR, ministra kultury Václava Riedlbaucha a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.

Hlavní partner festivalu: Nestlé Česko
Za podpory: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Vlámská vláda

Hlavní město Praha podpořilo festival TANEC PRAHA ročním grantem ve výši 2,5 mil. Kč. Ministerstvo kultury CR schválilo dotaci 2 mil. Kč.

Za podpory: Plzeň 2015 – Kandidát na Evropské hlavní město kultury

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, Právo

Za podpory: British Council, British Chamber of Commerce in the Czech Republic, Institut Cervantes v Praze, Maďarské kulturní středisko, Polský institut, Slovenský institut, Velvyslanectví Belgického království, Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Velvyslanectví Španělska, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Zastoupení Valonsko-Brusel.

Představení souborů Jasmin Vardimon Company a les ballets C de la B spolupořádá Hudební divadlo Karlín.

Partneři v regionech: Bezbariérové divadlo Barka & o. s. Natřikrát, Divadlo 29 & o. s. Terra Madoda, Divadlo Konvikt o. s., o. s. Johan Plzeň, KPU Choceň, Kulturní centrum Bazilika, Městské divadlo Český Krumlov, Taneční divadlo ZONA, Klub TEMPO Zašová. Za podpory: Statutární město Plzeň, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, město Choceň.

 

 

Autor: TZ: Tanec Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz