Tanec Praha - Festival TANEC PRAHA zahájí 7. června tvůrci z Maďarska, Chile a České republiky

02.06.2010 06:04

Inscenací Twins předního maďarského choreografa Pála Frenáka začíná 7. a 8. června v pražském divadle Ponec XXII. ročník festivalu TANEC PRAHA. Oba večery v druhé polovině obohatí venkovní site-specific projekt, který vznikl ve spolupráci chilského choreografa Sebastiana Belmara a předního českého souboru DOT504. Zahájení 7. června doplní od 18 hodin vernisáž fotografií Miloše Šindeláře z historie festivalu a dále bude následovat předání ceny Tanečník/Tanečnice roku a Ceny diváka festivalu Česká taneční platforma.

Festival TANEC PRAHA 2010

Tímto se rozběhne téměř měsíční maraton představení souborů z Belgie, České republiky, Chile, Polska, Slovenska, Španělska, Švýcarska a Velké Británie. Festival vyvrcholí v Hudebním divadle Karlín hostováním dvou souborů, které patří k absolutní světové špičce: 22. a 23. června britský Jasmin Vardimon Company a 29. června belgický les ballets C de la B proslulého choreografa Alaina Platela. Paralelně s Prahou se roztančí festivalový program i v osmi regionech ČR: v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Chocni, Olomouc, Pardubicích, Plzni a Valašském Meziříčí. Navíc TANEC PRAHA nabídne v rámci doprovodného programu pestrou škálu workshopů zahraničních umělců, které se uskuteční ve Studiu ALT@ (Hala 30). Vstupenky na všechny večery jsou v prodeji v divadle Ponec a na představení v Hudebním divadle Karlín také na jejich pokladně. Více informací na www.tanecpraha.cz.

Choreografie Twins, která zahájí letošní TANEC PRAHA, konfrontuje symboly a příznaky fenoménu dvojčat. „Svět, ve kterém žijeme, se příliš zaobírá tím, jak vypadat, místo toho, jak být. Hlavní činností člověka se stává napodobování, což zabíjí to tvořivé v nás. Představení Twins je do jisté míry reakcí na tento stav, snaží se v divákovi probudit ryzí, lidské emoce,“ vysvětluje Pál Frenák, který žije a tvoří mezi Paříží a Budapeští.
„Snažím se vytvářet choreografie, které jsou překvapivé, vtipné a zároveň lidské. Diváci chtějí vidět představení, která jsou plná života,“ říká proslulý britský choreograf Nigel Charnock, autor představení Happy, které návštěvníci uvidí 10. června v divadle Ponec. Pod jeho taktovkou devět polských performerů tančí a zpívá příběh lásky, touhy, vodky a smrti. Happy Project byl uveden i v prestižním divadle The Place v Londýně. „Radujte se, buďte šťastní, přijďte na HAPPY i vy!“, vzkazují členové. Nigel Charnock proslul zejména svým působením v DV8 Physical Theatre a čeští diváci se mohli s jeho stylem práce seznámit díky souboru NANOHACH, se kterým choreograf v minulosti spolupracoval.

Choreografie Transforma je výsledkem spolupráce izraelské choreografky Mayi Lipsker a českého souboru VerTeDance. Maya Lipsker o svém nejnovějším díle říká: „postupným odkrýváním masek uvolňuji silné emoce pětice žen, které se doposud skrývaly hluboko v podvědomí. Jsou to opravdu nevinné ženy, které tančí na jevišti? Nebo jsou to zvířata, bestie, muži či děti?“ Choreografii vypovídající o organické energii, divokosti i něze můžete vidět 11. června v divadle Ponec.

13. a 14. června uvidí diváci v Ponci dvojvečer slovenského souboru Debris Company a belgické Compagnie José Besprosvany. „Slovenská choreografie Hexen je plná vztahů i samoty. Obyčejné v životě se mění v neskutečné a magické, běžné zápletky tu dostávají nový výklad,“ charakterizují tvůrci své představení. V belgické choreografii vystupuje jedna tanečnice a jedna zpěvačka a společně zkoumají možnosti současného tance, hudby a slova. „Jsou jako dvě hlavy na jednom těle, na sebe navzájem závislé“. Společně pak vytváří novou dimenzi „tělesné hudby“ založené na slabikách a libých zvucích francouzštiny.
 
16. června se v divadle Ponec představí host z tradiční partnerské země festivalu – Švýcarska. Název choreografie Nicole Seiler vychází z japonského slova Ningyo, které může být vyloženo jako panenka na hraní či mořská panna. Představení kombinuje tanec v podání YoungSoon Cho Jaquet, videoprojekce a hudbu živé DJky na scéně. „S pomocí videoprojekcí vytvářím atmosféru, která překračuje normální divadelní prostor. Tanečník je zde znásobován, je v interakci s vlastním obrazem a hraje si se svými stíny,“ říká Nicole Seiler. „Choreografka postupně rozehrává iluzi mořského prostoru plnou snových tanečních obrazů, světel a zvuků,“ doplňuje Yvona Kreuzmannová, ředitelka festivalu.
 
Program v divadle Ponec zakončí 20. a 21. června druhá Evropská taneční laboratoř, která nabídne hned čtyři díla: Tore Dory Hoštové inspirované zápasem s býkem jako rituálem z dávné minulosti, který ale vyžaduje plnou koncentraci. Britský soubor Company Decalage založil hiphopový umělec Mickael Marso Riviere. Jeho Appel inspirovaný capoeirou, současným tancem a b-boyingem je založen na živé interakci mezi dvěma tanečníky a hráčem na bansuri (flétna) a tabla. „Podobné spojení jsem ještě nikde jinde neviděl, přináší to zcela nový rozměr do současného tance. A pokud chtějí diváci vidět něco originálního, nesmí Appel minout,“ říká Mickael. Taneční duet Void Amongst Humans Heleny Arenbergerové a Jarka Cemerka provede diváky mnoha rozdílnými atmosférami, z nichž každá však odráží pocity člověka ve velkém anonymním světě. Choreografie Ven španělsko-kubánského souboru La Macana získala řadu ocenění – například cenu diváků a kritiků na festivalu v Madridu. Po premiéře na Kubě s ní soubor procestoval Evropu, Kubu i Brazílii. „Tito dva lidé usazení v Galicii jsou výjimeční hloubkou a propojením, dokonalou souhrou, která fascinuje a překvapuje… jako by popírali fyzikální zákony,“ říká Yvona Kreuzmannová. Velvyslanectví Španělska v Praze / TANEC PRAHA: La Macana je součástí kulturního programu v rámci španělského předsednictví EU.
  
Závěrečné tři večery v Hudebním divadle Karlín se stanou pro milovníky současného tance skutečným zážitkem a vrcholem sezony. Britský soubor Jasmin Vardimon Company zde uvede 22. a 23. června představení Yesterday. Původem izraelská choreografka Jasmin Vardimon se rozhodla v tomto díle propojit úspěšnou dekádu, která ji vynesla na nejprestižnější scény, s novým tvůrčím nadšením kombinujícím tanec a fyzické divadlo s projekcemi a animací. „Její tvorba propojuje hlubokou víru ve výraz těla, jak ji známe od nejproslulejších Izraelců, s mistrným divadelnictvím a nadšením pro nejrůznější taneční styly, jimiž je Londýn prosycen. Yesterday s osmi virtuózními tanečníky dýchá vášní, jemností i fyzičností – od zběsilého, provokativního tance až po okamžiky křehké krásy a něžnosti,“ přibližuje Yvona Kreuzmannová. Výjimečnost odráží i recenze zahraničních médií: „Představení je plné ohromujících obrazů… provokativní, chytré a osvěžující,“ napsali například The Times. „Představení, které je nebezpečné a krásné… vášnivé a mimořádné“ zaznělo v deníku Daily Mail.
 
Galaclosing letošního ročníku obstará 29. června v Karlíně belgický soubor les ballets C de la B s choreografií Out of Context věnované Pině Bausch. Je to historicky první české hostování tohoto světově proslulého souboru založeného režisérem a choreografem Alainem Platelem v roce 1984. Během let se z něj stalo těleso úspěšné doslova po celém světě. „Představuje-li Jasmin Vardimon gejzír, efekty a oslavu pohybu, pak jde poslední dílo Alaina Platela opačným směrem: autor se zde obrátil do nitra lidské duše, která nezadržitelně vyplouvá na povrch skrze tělo,“ říká Yvona Kreuzmannová. Platel se v Out of Context dostává k samé podstatě lidskosti, zve diváka na cestu do hlubin lidské existence, na cestu hledání kořenů dětství a prehistorie. „Na hranici mezi člověkem a zvířetem, krásou a ošklivostí, dobrem a zlem, jedincem a společenstvím. Choreografie se stává rituálem, shromážděním lidí, kteří hledají podstatu, kterou nemohou najít. Zažívají ale něco nečekaného, cenného, intimního a fascinujícího. Zdaleka nejen díky neuvěřitelné virtuozitě tanečníků,“ uzavírá Yvona Kreuzmannová. Představení je uváděno za podpory Vlámské vlády.


K zajímavostem ze zákulisí přípravy festivalu patří to, že jeho tým bude jako nejrychlejší způsob dopravy využívat elektrokola od společnosti ekolo.cz. Podporujeme myšlenku zdravé mobility za kulturou. Pro návštěvníky souznící s touto myšlenou budou u divadla Ponec a na konci festivalu i u Hudebního divadla Karlín připraveny stojany na kola či elektrokola.


Festival pořádá občanské sdružení Tanec Praha pod záštitou Livie Klausové, manželky prezidenta ČR, ministra kultury Václava Riedlbaucha a primátora hlavního města Prahy Pavla Béma.

Hlavní partner festivalu: Nestlé Česko
Za podpory: Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, Vlámská vláda

Hlavní město Praha podpořilo festival TANEC PRAHA ročním grantem ve výši 2,5 mil. Kč. Ministerstvo kultury CR schválilo dotaci 2 mil. Kč.

Za podpory: Plzeň 2015 – Kandidát na Evropské hlavní město kultury

Hlavní mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas, Právo

Za podpory: British Council, British Chamber of Commerce in the Czech Republic, Institut Cervantes v Praze, Maďarské kulturní středisko, Polský institut, Slovenský institut, Velvyslanectví Belgického království, Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, Velvyslanectví Španělska, Velvyslanectví Švýcarské konfederace, Zastoupení Valonsko-Brusel

Představení souborů Jasmin Vardimon Company a les ballets C de la B spolupořádá Hudební divadlo Karlín.

Partneři v regionech: Bezbariérové divadlo Barka & o. s. Natřikrát, Divadlo 29 & o. s. Terra Madoda, Divadlo Konvikt o. s., o. s. Johan Plzeň, KPU Choceň, Kulturní centrum Bazilika, Městské divadlo Český Krumlov, Taneční divadlo ZONA, Klub TEMPO Zašová. Za podpory: Statutární město Plzeň, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, město Choceň.

Více informací:www.tanecpraha.cz

 


     
        

 

Autor: TZ Festival Tanec

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 23.04.2024

Svátek má Vojtěch

Citát pro dnešní den

Život je plný závazků a odpovědnosti, nejsou však důležitější než ty, které máme sami k sobě.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz