Dobrá kniha - V prosinci do knihovny nejen pro recepty na vánoční pečivo

02.12.2009 11:15

Praha (Pressweb) - Perníčky, rohlíčky, linecké… jedličky, smrčky, borovice. Další Vánoce jsou ve vzduchu, ať se nám to líbí, nebo ne. Městská knihovna v Praze si i letos pro veřejnost přichystala různorodou nabídku na sváteční dny.

Potřetí jsme sestavili výběr knih, které nás v průběhu roku zaujaly, a mohly by být vítaným vánočním dárkem. Výběr s názvem Knížka pod stromeček je ke stažení z webových stránek knihovny na adrese www.mlp.cz a obsahuje jak tipy na čtení pro nejmenší čtenáře, tak i pro dospělé. Ne vždy se ale člověk konkrétní knížkou zavděčí, v takovém případě jich věnujte raději více. Třeba dva miliony. Tolik dokumentů totiž vlastní Městská knihovna v Praze, a pokud někomu dáte pod stromeček čtenářský průkaz do knihovny, nadělíte spolu s ním i přístup k jejím sbírkám. Dárkový průkaz je k dostání ve všech pobočkách Městské knihovny v Praze (www.mlp.cz/knihovny) za 80,- Kč.

Vracejte tam, kde se vám to hodí. Nová služba, kterou v prosinci knihovna zkušebně spustí, umožní čtenářům vracet knihy do té knihovny, kterou si vyberou, a nejen tam, ve které byly půjčeny. Knihy půjčené například v Ďáblicích půjde vrátit třeba na Břevnově. Nový systém vracení knih knihovna zkouší na četné žádosti jejích čtenářů. Vracet knihy jinde, než byly půjčeny, byl nejvíce zmiňovaný návrh na zlepšení služeb v nedávno provedeném průzkumu spokojenosti čtenářů se službami Městské knihovny v Praze.

Jedním z dalších čtenářských přání byla možnost půjčit si knihu v elektronické podobě přes internet. E-knihy by ve fondu knihovny uvítalo přes 40% oslovených. I toto přání plníme. Adresa www.e-knihovna.cz je rozcestníkem on-line projektů Městské knihovny v Praze, mezi které patří např. Karel Čapek on-line, Božena Němcová on-line nebo Sherlock Holmes on-line. Jak názvy projektů napovídají, nabízejí ke stažení do počítače, mobilu nebo elektronické čtečky knih díla Karla Čapka, Boženy Němcové a příběhy A. C. Doyla s geniálním detektivem v hlavní roli. V průběhu prosince budou tímto způsobem zpřístupněny české pohádky a nabídku e-knih bude knihovna doplňovat i v roce 2010.

Knihovna nenabízí jen knihy, ale také kulturní zážitky. Adventní těšení je výběr pořadů pro děti a rodiče, který zpříjemní čas před Štědrým dnem. Napříč celou sítí Městské knihovny v Praze (tak) budou probíhat výtvarné dílničky, čtení z knížek a divadelní představení. Program je ke stažení na www.mlp.cz/zveme.
Bez dětí se pak dá do knihovny zavítat na některý z pořadů, které se každý měsíc odehrávají v sálech v budově Ústřední knihovny Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Na prosinec je připraven například Mezinárodní festival outdoorových filmů, představení nové knihy Václava Cílka s názvem Orfeus, kniha podzemních řek nebo setkání s ekonomem Tomášem Sedláčkem a jeho oblíbeným tématem, totiž ekonomií dobra a zla. Program pořadů a rezervace vstupenek na http://kultura.mlp.cz.

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz