5 let projektu Obhajoba pastelky výtvarnice Marie Brožové

01.06.2009 18:12

5 let Obhajoby pastelky v Galerii Pastelka.U pří­ležitosti oslavy 5. výročí trvání projektu Obhajoba pastelky bude Marie Brožová kreslit velkoformátový obraz před svou autorskou Galerií Pastelka

5 let projektu  Obhajoba pastelky  výtvarnice Marie Brožové

v Richtrově domě na Malém nám. 11, Praha 1
od 3. do 12. června 2009, vždy od 11.00 do 18.00

křest knihy Tarot v básních
unikátního dílo amerického básníka Willieho Watsona, který napsal 78 básní na všechny karty tarotu, Marie Brožová je přeložila do češtiny a vytvořila podle nich originální sadu tarotových karet.
V sobotu 6. června v 16.00 se před Galerií Pastelka uskuteční slavnostní křest knihy Tarot v básních a autogramiáda obou autorů.


VZNIK A ZÁMĚR PROJEKTU OBHAJOBA PASTELKY

V roce 2004 na Staroměstském náměstí v Praze Marie Brožová nakreslila první obraz na největší formát papíru A0 (1189×841 mm) z potřeby ukázat, že pastelky nejsou jen hračka pro děti, ale kvalitní technika s velkými možnostmi.
Od samého počátku si tento vstřícný a komunikativní projekt získal pozornost široké veřejnosti i médií, motivuje malé i velké návštěvníky k dobrodružství tvorby snadno dostupnou technikou pastelek a otevírá cestu do světa fantazie. Marie Brožová chce nejen obhájit pastelky jako výtvarné médium, ale snaží se také navrátit do výtvarného umění kvality jako je krása, barvy a harmonie a rozvíjet kreativitu ve všech stránkách našeho života.

PĚTILETÉ PUTOVÁNÍ PROJEKTU OBHAJOBA PASTELKY

- v Praze: veřejná kreslení a výstavy Obhajoby pastelky proběhly na desítkách míst v Česku i zahraničí, v Praze mimo jiné Obhajoba pastelky navštívila Pasáž Černá růže, Národní dům na Vinohradech, Palác knih Luxor, Botanickou zahradu Praha, Městskou knihovnu, Planetárium Praha, a ve spolupráci s Lesy hl.m. Prahy proběhla tvůrčí dílna ve Stromovce s výtvarnou soutěží Duše stromů.

- v Česku: z dalších měst můžeme jmenovat Plzeň, Ostrava, Kutná Hora, Jindřichův Hradec, Liberec a vystoupení v rámci mnoha festivalů, např. Jičín město pohádky.

- zahraniční cesty – Obhajoba pastelky se s velkým úspěchem třikrát vydala do Holandska a ve Francii Marie Brožová v roce 2008 získala první místo na mezinárodním sympoziu výtvarníků Art au Soleil.

- obrazy z předvánočních kreslení již tradičně putují na místa, kde udělají radost, např. Klinika dětské onkologie FN Motol, Dětský domov v Klánovicích, Jedličkův ústav a školy, Domov Sue Ryder – seniorům pro důstojné stáří

- v dubnu 2009 projekt vyvrcholil otevřením autorské Galerie Pastelka na Starém městě a souhrnnou výstavou všech velkoformátových obrazů z veřejných kreslení v OD Kotva.

Text: TZ Obhajoba pastelky

Aktuálně na webových stránkách Marie Brožové: http://www.pastelky.cz  

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Marie Brožová " Duše stromů"


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz