Skotští Hidden Orchestra přiváží do Prahy svoji originální noční hudbu

18.02.2011 11:34

Série Music Infinity pokračuje 1. března v Paláci Akropolis, kam dorazí skotský kvartet Hidden Orchestra. Míchají současný volnomyšlenkářský jazz s atmosférickým post-rockem a filmovou hudbou a jejich živelné koncertní vystoupení staví na kombinaci klasických jazzových instrumentů se sofistikovanou elektronikou a dvou bicích. Hidden Orchestra patří mezi největší hudební objevy loňského roku a u novinářů si vysloužili srovnání s Jaga Jazzist nebo The Cinematic Orchestra.

Hidden Orchestra a jejich noční hudba

Jak by zněl ideální soundtrack k procházkám v noci? Byla by to hudba, do které by se dalo ponořit a nechat se jí nést na půl cestě mezi bděním a snem. Pokud toužíte po podobném zážitku, už nemusíte dál hledat - skotský instrumentální kvartet Hidden Orchestra, který se 1. března představí v pražském Paláci Akropolis, takové písně k bezcílnému bloudění za tmy hraje, ostatně svoje loňské debutové album pojmenovali Night Walks ( Noční procházky). Za originální fúzi jazzu, filmové hudby a ambientu, vydanou na značce Tru Thoughts, po zásluze sklidili ovace u novinářů i fanoušků a jejich pražská koncertní premiéra navíc určitě potvrdí, že Hidden Orchestra patří ve svém žánru k nejlepším kapelám současnosti.

Mozkem i duší Hidden Orchestra je skladatel a multiinstrumetalista Joe Acheson. Do Edinburghu se přestěhoval na konci tisíciletí kvůli studiím na vysoké škole a Skotsko mu učarovalo. Od roku 2003 natáčí ve svém domácím studiu hudbu pro televizi, rádio i reklamní spoty, vždy ale toužil dát dohromady také vlastní kapelu. Prvního spoluhráče našel ve své manželce Poppy Ackroyd, která je vystudovaná houslistka a zbytek kapely se rekrutoval ze dvou výtečných skotských bubeníků, které přestalo bavit vysedávat jen ve studiích na cizích zakázkách. Z Joe Acheson Quartet se během roku 2010 stal Hidden Orchestra a začaly přípravy na natáčení debutu Night Walks.

Zní to jednoduše, nicméně Joe Acheson je puntičkář, který tvoří hudbu velmi neobvyklým způsobem. Začíná rytmem - ze starých jazzových desek naposlouchá zajímavé přechody, které pak s obrovskou pečlivostí rozebere na atomy a přepíše do notového zápisu a nechá zahrát svými bubeníky na stařičkých bicích soupravách. Podobně pak postupuje i s dalšími elementy - basou nebo hlavními melodiemi skladeb. Tento „oživený sampling“ dává tvorbě Hidden Orchestra fantastickou jiskru. Charakteristickým znakem Achesonových kompozic jsou pak zvuky přírody, které skvěle doplňují jeho náladovou hudbu - zpěv ptáků, šumění lesa nebo kroky v listí pomáhají navodit neobvyklou atmosféru, s níž Hidden Orchestra své posluchače vtáhnou do své hudby.

Hidden Orchestra z muzikální poctivosti jazzu vydestilovali něco zcela unikátního. Ostatně Acheson za své největší inspirátory prohlašuje tak odlišné hudebníky jako jsou Aphex Twin, Claude Debussy, Radiohead, Squarepusher, Madlib nebo jazzový bubeník Gene Krupa. Jeho volnomyšlenkářský přístup k žánrům či zvukům dělá z jeho kapely zcela ojedinělé těleso, které bez jakýchkoliv módních kompromisů směřuje k čisté kráse a jehož hudba přetéká energií a emocemi. Nezařaditelní, tajemní a nenapodobitelní - to všechno jsou Hidden Orchestra, kteří vystoupí 1. března v pražském Paláci Akropolis. Připravte se na jeden z koncertů letošního jara!

Další informace a audio ukázky:
www.hiddenorchestra.com
www.myspace.com/hiddenorchestra

Skladba Footsteps k stáhnutí zdarma -
http://hiddenorchestra.bandcamp.com/track/footsteps?action=download

Hidden Orchestra hrají v obsazení:

Joe Acheson – basa, elektronika
Poppy Ackroyd – housle, elektronika
Tim Lane – bicí a perkuse
Jamie Graham – bicí a V-bicí
 
Napsali o Hidden Orchestra:
„Jejich hudba se dá popsat jako překrásný hluk.“
BBC

„Emocemi nabitá cesta tím nejlepším filmem, který nebyl nikdy natočený.“
The Skinny Magazine

„Půlnoční ukolébavky, které vás chopí do svých spárů a nepustí.“
Clash Magazine

Skupina MED (CZ)
Hudební skupina MED vznikla v roce 2004. Tvoří jí kytarista Mirek Šmilauer, hrač na klávesové nástroje Viliam Béreš, bubeník Martin Kopřiva a od roku 2006 baskytarista Jaryn Janek. MED hraje převážně autorskou, žánrově nevyhraněnou hudbu, staví na originálním, precizním a hravém výrazu. Pro kompozice ve formě příběhu beze slov je příznačná dějovost plná nečekaných zvratů a vnitřní dynamiky. V současné době připravuje debutovou desku, která bude ozvláštněna vokály hostů – Lenky Dusilové a Michala Kubesy. Skupina má za sebou první turné a koncerty na festivalech v Boskovicích, plzeňském Jazzu na ulici a nebo Jazz Goes To Town v Hradci Králové. Pravidelně také vystupuje v pražských jazzovych klubech.

více info na http://www.myspace.com/medul
www. palacakropolis.cz
Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a v kavárně Paláce Akropolis:
240,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
240,- Kč+ poplatky v sítích Ticketpro a Ticketportal
299,- Kč na místě

Autor: TZ:Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz