Alan Parsons Live Project - Kongresové centrum, Praha, 14. března 2010

29.01.2010 17:58

Praha (Pressweb) - Známý hudebník, skladatel, producent a hudební inženýr Alan Parsons se narodil 20. prosince 1948 ve Velké Británii. Již jako dítě v sobě objevil lásku k hudbě, učil se hře na piano a flétnu a netrvalo dlouho, aby propadl kráse zvuků kytary. Byl členem několika studentských kapel, a stejně tak hrál na kytaru jako sólista.

Alan Parsons

První nahrávací zkušenosti získal ve studiu EMI v západním Londýně. Toho času měl ohromné štěstí a jak se říká, byl ve správný čas na správném místě. Měl totiž jedinečnou příležitost podílet se na nahrávání alba Sgt. Pepper a Let It Be od slavných Beatles, což odstartovalo jeho kariéru zvukového inženýra. Na tuto spolupráci vzpomíná: „Nemohl jsem se dočkat, až objevím to tajemství při nahrávání jejich alba. Byl jsem poctěn a ohromen talentem samotných Beatles.“ Alan Parsons se podílel i na projektu Apple rooftop session, kdy slavní „brouci“ odehráli koncert na střeše budovy, ve které sídlila známá nahrávací společnost Apple Records. „Byl to jeden z nejúžasnějších dnů mého života. Vidět Beatles, jak hrají pohromadě na střeše, a zároveň sledovat nadšené kolemjdoucí. Kamery byly naproti přes ulici, na ulici, byly prostě všude, to bylo neuvěřitelné.“

Alan Parsons spolupracoval i na přípravách alba The dark side of the moon pro Pink Floyd, za které byl poprvé nominován na cenu Grammy. Později se společně s Ericem Woolfsonem rozhodl tvořit své vlastní tématické nahrávky, a tím vznikl The Alan Parsons Project. Ačkoli příležitostně hrával na klávesy, kytaru a zpíval vokály, projekt byl navrhnut jako forum pro rotující kolekci vokalistů a hráčů, mezi kterými byli například Arthur Brown, ex-Zombie Colin Blunstone, Steve Harley z Cockney Rebel, Allan Clarke z The Hollies či kytarista Ian Bairnson. Projekt debutoval v roce 1976 s Tales of Mistery and Imagination, kolekce byla inspirovaná tvorbou Edgara Allena Poea. Podobně posloužila science fiction Isaaca Asimova, jako syrový materiál pro následující I Robot z roku 1977. Po pozdějším úspěchu Pyramidy v roce 1978 se Alan přestěhoval do Monaka – tato skutečnost ovlivnila album The Turn of a Friendly Card, rozjímání o gamblerství, nahráno v Paříži 1980. Dva hity z tohoto alba Games People Play a Time skórovali v TOP 20. Jeho hit z roku 1982 Eye in The Sky se umístil mezi prvními třemi místy hitparád. Následovala úspěšná alba - Ammonia Avenue (1984), ze kterého pochází jeho nejznámější hit Don´t answer me, dále album Vulture Culture (1985), Stereotomy (1986) a Gaudi (1987).

Cesty Erica a Alana se později rozcházejí. Alan se soustředí na živé produkce a pokračuje v nahrávání konceptuálního, symfonického rocku. Jeho živá vystoupení zpestřovali Ringo Starr, Yes, Kansas, Alice Cooper, John Entwistle a Ann Wilson.

Důvěrně známým je jeho projekt Sirius. Známější je ale jako znělka amerického basketbalového týmu Chicago Bulls. Byla uváděna nesčetněkrát během her NBA. P. Diddy (Paff Daddy) si Sirius vybral jako podklad pro titulní hit jeho nejprodávanějšho alba The Saga continues. Sirius byl také použit pro dokumentární film o Michael Jordanovi.

V poslední době se Alanova tvorba rozvíjí jiným směrem do světa elektronické hudby. Na jeho posledním albu A Valid Path spolupracuje s kytaristou David Gilmourem z Pink Floyd.

Alan Parsons se svojí skupinou The Alan Parsons Project vystoupí 14. března 2010 v Kongresovém centru Praha.

Vstupenky v sítích ticketpro.cz, ticketportal.cz a ticket-art.cz za
1400,- 1250,- 1100,- 900,- 625,-

 více iformací: www.makroconcert.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz