Koncert Lucerna - Rudy Linka & Bobo Stenson - Jazzova lahůdka 12.dubna 2010 v pražskem Lucerna baru

07.04.2010 23:49

Praha (Pressweb) - Dva hudebníci světového formátu - kytarista Rudy Linka a švédsky piano guru Bobo Stenson vystoupí společně v rámci evropského turné 12. Dubna v pražském Lucerna Baru.

Rudy Linka & Bobo Stenson

Rudy Linka byl čtenáři prestižního Down Beat Magazine zvolen jedním z nejlepších kytaristů na světe. Nahrál kolem 14 CDs pro vydavatelství formátu Enja, Timeless, Universal nebo Sony BMG na kterých si zahrál spolecne s lidmi jako jsou Paul Motian, Larry Grenadier, John Scofield a mnoho dalších. Bobo Stenson účinně definoval pojem “moderní piano” už v pozdních 60. letech. Patří k zakladatelům “zvuku ECM” a vystupoval s legendami jako jsou Sonny Rollins, Stan Getz a Gary Burton a mnoho dalších. Jeho nejnovější album s názvem “Cantando” (portugalsky: “zpívám”) v ECM s jeho triem Anders Jormin (baskytara) a Jon Fält (bubny).

Rudy Linka se narodil 29. května 1960 v Praze a už jako teenager si zamiloval jazz. Alba si tehdy půjčoval od dalších milovníků jazzu a dokonce i z americké ambasády v Praze. V roce 1979 absolvoval klasickou kytaru na Pražské konzervatoři a začátkem 80. let pak emigroval do Švédska, kde čtyři roky studoval skladbu na Stockholm Music Institute. Získal švédské občanství a také tam potkal amerického baskytaristu Reda Mitchella a začal s ním spolupracovat. Ten Linku také později doporučil na Jim Hall Fellowship na bostonské Berklee College of Music. Ve studiu pokračoval na The New School v New Yorku, kam se v roce 1986 přestěhoval. Soukromě pak studoval u Johna Scofielda, Jima Halla nebo Johna Abercrombieho! Sám se výuce hry na kytaru věnuje od revolučního roku 1989. Do ´95 vedl hudební oddělení na The Day School v New Yorku, v letech 1991 - 2000 pracoval jako hudební konzultant pro nejdůležitější hudební konzervatoře v USA (např. Berklee a Oberlin), Evropě a Kanadě.

V roce 1996 bylo jeho album „Czech It Out“ německým časopisem JazzThing Magazine zvoleno jednou z nejlepších nahrávek a v roce 1998 Linku čtenáři časospisu Down Beat Magazine zvolili jedním z nejlepších kytaristů světa. Vystupoval mezi jinými s hudebníky jako jsou George Mraz, Red Mitchell, Bob Mintzer, John Abercrombie a Gil Goldstein. Od roku 2005 osobně pořádá Bohemia Jazz Fest, jehož je prezidentem, a který se vždy odehrává na náměstích několika českých měst, např. v Praze, Prachaticích či Českých Budějovicích.

Koncert pro vás připravuje Lucerna Music bar, www.musicbar.cz
Další odkazy: http://www.rudylinka.com a www.myspace.com/bobostenson

Rudy Linka & Bobo Stenson
Geniální jazzový duet na pódiu Lucerna Music baru!
12.4. Praha, Lucerna Music bar od 21h / předprodej 250Kč

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz