Koncerty v Praze - Beňa & Ptaszek (sk/cz) - PROMO TOUR 2009 "BEŇA & PTASZEK V KRIMINÁLE" Blues sklep čtvrtek 3. 12. 2009, 21.00

29.11.2009 18:33

mississippi blues - Slovenský hráč na rezofonickou kytaru Ľuboš Beňa a jeho spoluhráč Matěj Ptaszek, pouliční bluesový hudebník, se vracejí k tradiční formě mississippské černošské hudby 20. let.

Rezofonická kytara, nebo-li dobro, původní vynález slovenských emigrantů bratrů Dopjerovců z roku 1927, se v Beňových rukou stává rytmicky nesmírně přesným a výrazově citlivým nástrojem. Beňa putoval za autentickým pouličním blues do oblasti amerických států Mississippi, Arkansas a Tennessee - a na jeho interpretaci je tato zkušenost s lidovým, uvolněným a prostým pojetím formy znát. Matěj Ptaszek, hráč na foukací harmoniku, považuje ulici za nejpřirozenější prostředí vhodné k interpretaci blues - podobně jako harmonikáři z Mississippské delty. Typický je pro něj falzetový zpěv přenášený a zesilovaný mosaznou troubou starého gramofonu. Společné vystoupení těchto dvou pozoruhodných muzikantů dává vzpomenout na staré časy jednoduché akustické jižanské hudby - blues v jejich pojetí je radostné, hravé a nespoutané.

www.bluessklep.cz

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz