Palác Akropolis a Music Infinity 2010 uvádí LOU RHODES Trio live (UK) + support 7.5.2010

10.04.2010 12:15

Zpěvačka Lamb sólově poprvé naživo v Praze. Lou Rhodes - Ztišené emoce pro zrychlené časy. Britská zpěvačka Lou Rhodes to není jen andělský hlas za slavnými nahrávkami skupiny Lamb. Ne snad že by to bylo málo – čtyři výtečné dlouhohrající desky a nezapomenutelné singly jako Cotton Wool, Górecki nebo Gabriel patří do zlatého fondu elektronické hudby druhé poloviny deváté dekády a začátku tisíciletí.

Jenže kariéra křehké zpěvačky z Manchesteru má spoustu dalších záhybů a cestiček. Od vokálů na singlech undergroundových klasiků 808 State / A Guy Called Gerald přes nahrávání s The Cinematic Orchestra až po vlastní studiové desky – Lou Rhodes na nich prokazuje, že patří mezi nejoriginálnější zpěvačky posledních patnácti let.

V roce 1996 – tedy tentýž rok, kdy s Andym Barlowem založila skupinu Lamb, se bjevila na singlu Azure slavného manchesterského rave projektu 808 State a už o dva roky dříve také na albu skupiny New Fads. Spolupracovala pak i s další legendou taneční hudby Guy Called Gerald, přispěla na soundtrack k filmu Princezna a bojovník a je také slyšet na čtvrtém studiovém albu The Cinematic Orchestra nazvaném Ma Fleur. Když se kariéra triphopových legend Lamb po osmi intenzivních letech v roce 2004 na čas uzavřela, založila vlastní label Infinite Bloom a vydala na něm svůj sólový debut Beloved One (2006). K překvapení všech fanoušků se deska nenesla v duchu sofistikované elektroniky, nýbrž prozkoumávala její lásku ke křehkému folku, jež v éře Lamb ustupovala do pozadí. Nebylo to vůbec nepříjemné překvapení, deska nakonec sklidila velký úspěch u kritiků a vysloužila si nominaci na Mercury Music Prize pro nejlepší britské album roku. Druhá dlouhohrající deska Bloom následovala v roce 2007. Ačkoliv se Lamb dali znovu dohromady - v červenci se dokonce poprvé podívali i do České Republiky a zahráli triumfální koncert v Lucerna Music Baru, Lou Rhodes pokračuje ve své sólové kariéře. Připravila třetí album One Good Thing, jež ji zachycuje v kontemplativní náladě s minimalistickými aranžemi, které nechávají vyznít její silné intimní melodie. Deska vznikla za pouhé dva týdny na výhradně analogových záznamových zařízeních. Odráží se v ní rozpad jejího vztahu i smrt sestry Janey. Mezi největšími inspiracemi byly nahrávky předčasně zemřelého britského folkového zpěváka Nicka Drakeho nebo album Chelsea Girl od zpěvačky Nico. Album One Good Thing vyšlo v polovině března na labelu Motion Audio, což je zbrusu nové vydavatelství, jež patří The Cinematic Orchestra a o jehož distribuci se stará Ninja Tune.

Proměna Lou Rhodes z elektronické divy v písničkářku proběhla přirozenou cestou. I za časů Lamb byl její hlas nositelem hlubokých emocí bez ohledu na elektronický podklad. „Kytara mi umožňuje sdělovat hlubší emoce,“ přiznává v rozhovoru. Cesta k organičtějším zvukům má navíc paralelu v jejím osobním životě. Před šesti lety se rozešla s otcem svých dětí a odstěhovala z Londýna na venkov, kde se snaží žít přirozeným způsobem. Nově nabytá rovnováha se odráží i v jejích nových skladbách, které dýchají křehkou krásou. Lou vystupuje jen s akustickou kytarou doprovázená dvěma spoluhráči na violoncello a kontrabas a její koncerty nabízí erupce ztišených emocí. 7. května to bude v Paláci Akropolis v rámci série Music Infinity určitě mnohem intimnější zážitek než loňský návrat Lamb. Na podiu ji totiž doprovodí dvojice hudebníků, a to hráči na kontrabass a violoncello. Můžeme se těšit, že Lou Rhodes rozehraje struny smutku a melancholie, tak jak to umí v současné době jen málokdo.


Více informací a audio ukázky:
www.lourhodes.com
www.myspace.com/lourhodes
www.ninjatune.net/ninja/artist.php?id=168
www.motionaudiorecords.com
Skladba There For The Talking z aktuálního alba One Good Thing je ke stažení zde: http://www.motionaudiorecords.com/lourhodes/eflyer.php
www.palacakropolis.cz

Předprodej lístků v sítích TICKETPRO, TICKETPORTAL a v kavárně Paláce Akropolis:
350,- Kč v kavárně Paláce Akropolis
350,- Kč+ poplatky v sítích Ticketpro a Ticketportal
400,- Kč na místě

Autor: TZ Palác Akropolis

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz