Merchants of Bollywood – „Tanečnící z Bollywoodu“ – 8. prosince 2009 Kongresové Centrum, Praha

15.09.2009 08:22

Praha (Pressweb) – Působivý příběh o tradici, vzpouře a lásce, inspirován skutečnou událostí… Oslepující extravagantní kostýmy… 40 tanečníků a herců z Mumbaje… Barevný kaleidoskop indické kultury…

Merchants of Bollywood – „Tanečnící z Bollywoodu“ –  8. prosince 2009 Kongresové Centrum, Praha

Opojné představení umožní divákovi vychutnat si exotické zvuky a obrazy, jež vytváří překrásný, barevný kaleidoskop indické kultury. Magická atmosféra představení a nádherné kostýmy okouzlují diváky po celém světě. Indické tance, hudba a tradice¬ odhalují skryté poklady této rozlehlé země plné vůní a barev.

The Merchants of Bollywood jsou napěchovanou dvouhodinou zpěvu a tance předváděného s obrovským nadšením, které jako by se z úsměvů tanečníků přenášelo jakousi osmózou na diváky. Spoluhráčem oslepujících extravagantních kostýmů a světla mohou být pouze rychlá taneční čísla 40 tanečníků a herců z Mumbaje, domovu Bollywoodu (název slučující koloniální název Bombay s Hollywoodem). Tanečníci, kteří zpívají oblíbené písně indického filmu, naplňují jeviště svou ohromující, v bocích se vlnící energií. Každý má svůj prostor, aby zazářil.

Příběh představení je volně inspirován skutečným příběhem uznávané bollywoodské choreografky (a choreografky představení) Vaibhavi Merchantové. Představení rovněž představuje historii fenoménu filmového muzikálu jakým je Bollywood.

Inscenace byla vytvořena pro jevištní turné se všemi prvky skutečné bollywooddské filmové podívané – vzpoura, melodrama, akce, láska a neustálá přítomnost rodinných pout. Všechno pochopitelně začlenéné do bubenických hudebních čísel a opulentních tanečních sekvencí.

Příběh se začíná odvíjet v Indii, v rajastánských pouštích, v chrámu Šiva. Na rodinné dynastii Merchantů závisí zachování starověké tradice tance Kathak, tance bohů. Šantil Merchant je posledním z řady učitelů taneční tradice, které hrozí zánik. Šantil původně pracoval jako choreograf pro indický filmový průmysl v době jeho rozkvětu. Indie se vzpamatovávala z rozdělení svého území, které hluboce zasáhlo její obyvatelstvo, a Šantil byl přesvědčen, že film dokáže zhojit vzniklé rány. Ve chvíli kdy se filmového průmylu zmocnilo komerční a nezákoné jednání ovlivněné západními trendy a špinavými penězi, Šantil od filmu odešel a otevřel svou vlastní taneční školu v poušti, v níž vyučoval tradiční lidový tanec. Jeho vnučka Ayeša, navzdory jeho prosbám, opustila poušť, aby se věnovala své kariéře v Bollywoodu. Stala se z ní mnoha oceněními a poctami ověnčená panovnice choreografie současných bollywoodských filmů. Tato „Princezna romancí," jak se jí přezdívá, proměňuje vše, čeho se dotkne, ve zlato.

Přestože oba patří do rodiny „Merchantů," jejich pojetí filmové a taneční choreografie nemůže být odlišnější. Šantil byl přesvědčen, že filmy by měly měnit lidské životy. Ayeša věří v to, že filmy by měly lidem poskytnout možnost úniku. Skutečnost nebo fantazie – v tom spočívá rozpor. Mladistvá Ayešina vzpoura proti její klasické výchově a příklon k moderním západním tanečním stylům tvoří jádro jejich sváru. Škoda se zdá být nenapravitelná. Ayeša se rozhodne navštívit Šantila a usmířit se s ním. Její cesta ji zavede do srdce Indie – do rajastánských pouští a do náručí své dětské lásky Udaye. V chrámu dohořívají ohně. Ayešin dědeček Šantil umírá. Už nezbývá nikdo, kdo by pokračoval v rodinné tradici tance bohů. Ayeša se rozhodne provdat za Udaye a zůstává v Rajastánu, aby převzala dědovu taneční školu a udržela tak rodinné tradice. Školu však vede po svém, ve snaze harmonizovat staré s novým. Slzy jsou prolity, staré rány zhojeny, letitý svár je usmířen skrze ohromující cestu do posvátného srdce tance. Vrcholem představení je tancem zobrazené hojivé pouto mezi starým a novým, snoubícím lidové, moderní, západní a indické taneční formy.

Merchants of Bollywood – „Tanečnící z Bollywoodu"
8. prosince 2009 Kongresové Centrum, Praha

Vstupenky v prodeji v sítích ticketpro.cz, ticket-art.cz, ticketportal.cz

http://www.makroconcert.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 11.05.2024

Svátek má Svatava

Citát pro dnešní den

Ne dálkou, ale zapomněním končí mnohá přátelství.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz