Cimrman konečně v Národním muzeu!

04.11.2010 07:27

Slavnostní vernisáž podivuhodných předmětů na počest Járy Cimrmana a jeho tvůrců, kterou pořádá NedomYsleno ČR ve spolupráci s Národním muzeem, proběhlo za účasti pana Zdeňka Svěráka. Dne 29. října 2010 se ve druhém patře nové budovy Národního muzea stalo něco poněkud neobvyklého.

Cimrman konečně v Národním muzeu!

Byly zde slavnostně odhaleny nejlepší exponáty, které se sešly na webových stránkách Sbírky odkazů Járy Cimrmana – projektu v rámci Oslav Prahy, který si dal za cíl vzdát originální hold zneuznanému českému velikánovi a jeho hlavním tvůrcům, Ladislavu Smoljakovi a Zdeňku Svěrákovi.

Široké veřejnosti bude výstava otevřena od 30. října 2010 do konce letošního roku 31. 12. 2010. Ač sám veliký Jára za svého života nedosáhl uznání stěžejních národních, ba ani bezvýznamných lokálních institucí, jeho následovníkům se podařilo probojovat se až do reprezentativních prostor Národního muzea. O tom se všichni zájemci přesvědčí na tomto odhalení Cimrmanem inspirovaných vynálezů, kterým je za účasti pana Zdeňka Svěráka provede populární herečka Lenka Vychodilová z Divadla Sklep.

Bude tedy možné obdivovat například důmyslný smeták na vymetání rohů, který ušetří mnoho zbytečných pohybů či inovativní „koštěp“ umožňující trefovat se do dřevěných terčů a zároveň průběžně uklízet vzniklé piliny. Příznivce moderních myšlenek jistě zaujme futuristický nočník, přímo přecpaný špičkovou technologií, a znalci elegance ocení distingvovanou kombinaci konve a stylové aktovky. Zastoupeno bude i několik dochovaných vynálezů z rukou samotného Járy.

Cimrman konečně v Národním muzeu!

Příjem exponátů ale stále není uzavřen, takže potenciální vynálezci mají ještě několik dní na to, aby obrázek a popis svého originálního výtvoru vložili na stránky www.sbirkajara.cz, a pokusili se tak do Národního muzea probojovat.

Jaké exponáty si přál na výstavě vidět, vysvětlil Zdeněk Svěrák slovy: „Podle mého by se v nich měly spojit dvě věci: upřímná, naivní snaha prospět člověku a humor. Ten humor vzniká většinou z toho, jak je to nápadité a potřebné a zároveň klopotné a nepraktické.“ Nakolik tuto charakteristiku vystavené předměty splňují, to už se
tvůrci rozhodli ponechat na posouzení ctěných návštěvníků.

Generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš veřejnost na vernisáž cimrmanovských předmětů pozval takto: „Všichni moc dobře víme, že se Jára Cimrman osobně znal s mnoha významnými génii a vlastenci, kteří stáli při založení našeho muzea, a pomáhal jim vytvořit jejich díla. Dokonce se traduje, že v Panteonu máme jeho nohu vymalovanou na jedné z lunet. Já osobně mám rád Cimrmanovu nezaměnitelnou osobnost, tvůrčího ducha a jednoduchý, leč trefný smysl pro humor. Myslím si, že nadsázka a trochu Cimrmanovského humoru patří i do Národního muzea. Výstava předmětů z Cimrmanova života bude v nové budově Národního muzea, takže všechny zveme nejen na tuto výstavu.

www.nm.cz

Autor: TZ: NedomYsleno ČR

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz