Letecké muzeum Kbely – nové expozice, které vás příjemně překvapí

26.07.2010 10:31

Návštěva leteckého muzea v pražských Kbelích je určitě  jeden z mnoha dobrých  tipů na víkendové odpoledne. Pro ty, kteří navštíví muzeum poprvé nebo tam dlouho nebyli, to bude velké překvapení. Muzeum dostává novou zajímavou tvář formou situačních expozic, které znázorňují jednotlivá období vývoje leteckého průmyslu i válečné události, kde letadla hrála velkou roli.

Expozice jsou umístěny v prostoru hangárů a na volných plochách v areálu historicky významného vojenského letiště Praha, které funguje již od roku 1918. Právě poslední léta zaznamenala v budování expozic značný posun, část těžké techniky se podařilo přemístit do vojenského muzea v Lešanech a uvolnit tak místo pro letadla.

Při procházení jednotlivých hangárů neskrýváme obdiv k pečlivě zrenovovaným letadlům, za kterými se skrývá tisíce hodin práce a velký kus nadšení. Teprve tady si uvědomíme, jaké je vlastně letadlo báječný vynález a dokonalé zařízení, teprve tady vidíme, co všechno bylo již ve vzduchu. S úctou vzhlížíme ke strojům našich letců z první i z druhé světové války, ale i k prvním dopravním letadlům.

Muzeum ve Kbelích se řadí mezi největší evropská letecká muzea, a jak by ne, letecký průmysl v České republice má dlouholetou tradici. Jiná je otázka jeho budoucnosti, ale vzpomínat máme skutečně na co. Volné plochy nám připomínají převážně tu část historie, kdy jsme byli součástí varšavského paktu a velká část strojů je zde právě z bývalého Sovětského svazu. Trochu smutně zde stojí jen tak na dešti legendární stíhačky MIG – 15, nostalgické vzpomínky v nás probudí dopravní letadlo IL – 14 nebo první dopravní proudové letadlo TU – 104, které se proslavilo na pravidelných linkách ČSA. Jsou zde však i exponáty z druhého pólu studené války, slavná americká legenda, stíhací letoun  McDonnell F-4 Phantom a nebo švédský Saab  SF-AJSF-37 Viggen,  předchůdce nám všem tak známého stroje z výzbroje české armády JAS-39 Gripen. V nově upravených vnitřních prostorách jsou expozice, které mapují jednotlivá období, převážně válečná,  je tady vystaveno mnoho dobových předmětů, uniformy, zbraně, vysílačky, osobní předměty pilotů. V areálu je také pěkné nové občerstvení, kde se prodává velké množství upomínkových předmětů s leteckou tématikou.   

Ve sbírce je celkem 275 letadel a vrtulníků, z toho 85 v krytých hangárech, 25 ve venkovních expozicích, 155 v depozitářích a 10 letadel je v plně funkčním stavu, jsou v provozu a létá se s nimi.

Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, v letní sezóně od 24. dubna do 31. října 2010. Vstupné se neplatí a v areálu je povoleno fotografovat, a tak pokud jen tak sedíte doma a nemáte co dělat, co se vydat na zajímavý výlet do Kbel ?

Kontakty:
Letecké muzeum Kbely
Mladoboleslavská ulice
Praha 9 – Kbely
tel. Informace: +420 973 207 500
e – mail:
museum@army.cz
www.vhu.cz

 

 


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Letecké muzeum Kbely


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz