Národní muzeum v Praze - Poslední stříbrné poklady v Čechách, 29. 6. - 22. 8. 2010

09.07.2010 08:42

V historické budově Národního muzea byla 29. června otevřena výstava s názvem Poslední stříbrné poklady v Čechách. Potrvá do 22. srpna a představí osudy dvorního a stolního stříbra z 19. století.

Poslední výstava - Poslední stříbrné poklady v Čechách

Po výstavách raně středověkých pokladů stříbrných mincí a šperků a po renesančním pokladu z Košic připravilo Národní muzeum výstavu pokladů chronologicky posledních. Ze své unikátní kolekce, která zahrnuje více než 1800 předmětů stolního stříbra a stříbrné plastiky, v Praze poprvé vystavuje 180 vybraných exponátů dvorského a šlechtického stříbra 19. století, které mají svůj osobitý příběh. „Tyto poklady do sbírek Národního muzea přicházely postupně během 20. století, přežily dramatickou historii od první světové války, přes dvojí pozemkovou reformu, po druhou světovou válku a rabování v letech 1945 – 1950 i důsledky komunistického režimu a polistopadových restitucí. Teď se je tedy chystáme představit veřejnosti, a navázat tak na sérii výstav pokladů z minulého a tohoto roku,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Císařský dar a pět sbírek šlechtických rodin rakousko-uherské monarchie
Císař František Josef I. daroval velkolepý stříbrný servis obhájci svého zavražděného bratra, císaře Maxmiliána Mexického. Prostřednictvím Dr. Františka Kasky, císařova lékárníka, chemika a sběratele jeho osobních předmětů, se roku 1909 císařova pozůstalost dostala z Mexika do Národního muzea. Z tohoto servisu pochází ústřední exponát výstavy, žardiniéra s postavami řeckých bohů a bohyň. Rodinu Habsburků připomínají také ostruhy arcivévody Ludvíka Salvátora a soška arcivévody Františka Ferdinanda d’Este, která byla jako jediná zapůjčena z Vojenského historického ústavu.

Stříbrné nádobí a příbory Františka Josefa starohraběte ze Salm-Reifferscheidu ze zámku Hainspach (dnes Lipová) u Rumburka jsou jedinou významnou památkou z tohoto zruinovaného objektu. Kolekce čítá 1000 kusů a je největším stříbrným servisem v České republice. Patří k němu i dosud nevystavená souprava porcelánu. Poklad zdědili a obohatili Thun-Hohensteinové z Klášterce nad Ohří. V roce 1936 byl Osvaldu III. Thun-Hohensteinovi celý zabaven pro dluhy.

Stolní stříbro dalších šlechtických rodin se dochovalo ve fragmentech. Rodině Chotků z Chotkova a Vojnína patřila žardiniéra s alegorickými scénami čtyř ročních období, poničená v květnu 1945 pádem z okna jednoho pražského domu a teprve nedávno restaurovaná do původního tvaru.

Ukázky z pokladu rodin průmyslníků Kleinů z Wisenbergu a Nádherných z Borutína pocházejí ze skromné pozůstalosti, kterou baronka Sidonie Nádherná před emigrací roku 1949 uschovala na Nizozemském velvyslanectví v Praze.
Nejstarší a nejmladší exponát výstavy návštěvník najde až na konci: oba pocházejí z pozůstalosti Sidonie Nádherné a oba vynikají jednoduchým krásným tvarem: čajová konvice je datována vídeňským puncem z roku 1807, kleštičky na kostkový cukr z Wiener Werkstätte vznikly kolem roku 1910. Výstavu doplňují obrazové a sochařské portréty objednavatelů pokladů.

Mistři stříbrníci a designéři
Výjimečnou kvalitu mají samotná výtvarná díla, která představují práci mistrů stříbrníků mezi Prahou a Vídní, od klasicismu po funkcionalismus, a to zejména čtyř generací firmy Mayerhofer & Klinkosch, J. C. Klinkosch, pražské firmy Alfréda Pollaka, a také slavných designérů stříbra. Neorenesanční návrhy slavného vídeňského architekta dánského původu Theophila von Hansen vynikají stylem antiky klasického Řecka, neorokokové a romantické reliéfy vytvořil Francouz Aristide Barré, strohým funkcionalismem se vyznačuje stříbro od vídeňského architekta moravského původu Josefa Hoffmanna.

Národní muzeum
Václavské náměstí 68
115 79 Praha 1
tel: + (420) 224 497 202
www.nm.cz

Zajímavé exponáty:
1.Žardiniéra s postavami řeckých bohů a bohyň ze servisu pro obhájce císaře Maxmiliána Mexického, firma Mayerhofer & Klinkosch, Vídeň 1867
2.Mísa na ovoce s postavami tří řeckých bohyň – charitek, ze servisu Salm-Reifferscheidů, Mayerhofer & Klinkosch, Vídeň 1867-1872
3.Chladicí nádoba na víno ze servisu Salm-Reifferscheidů, Mayerhofer & Klinkosch, Vídeň 1867-1872
4.Hermés nesoucí malého boha Dionýsa, stolní ozdoba ze servisu Salm-Reifferscheidů, firma J. C. Klinkosch, Vídeň po roce 1872
5.Vitrína s nápojovou soupravou, ze servisu Salm-Reifferscheidů, Mayerhofer & Klinkosch, Vídeň 1867-1872
6.Vitrína s jezdeckou soškou arcivévody Františka Ferdinanda d´Este a podnos s erbem rodiny Chotků
7.Desky se šlechtickým diplomem Alberta Kleina z Wisenbergu, Anton a Ludwig Gronerové, Vídeň 1862

Autor: TZ Národní muzeum Praha

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz