Praha Španělská – výstava, Císařská konírna, Pražský hrad do 28.6. 2009 – náš tip

28.05.2009 12:25

Na formování české kultury mělo ve své době značný vliv Španělsko. Je to právě tato skutečnost, kterou se snaží znovuobjevit nová výstava na Pražském hradě s příznačným názvem „Praha Španělská".

Praha Španělská – výstava, Císařská konírna, Pražský hrad do 28.6. 2009 –  náš tip

Autor výstavy, prof. Pavel Štěpánek, na mnoha uměleckých exponátech dokazuje, že v období 16. až 18. století, kdy bylo Španělské království evropskou velmocí číslo jedna, byl španělský vliv na náš kulturní vývoj daleko větší, než se obecně soudí.

Vliv Španělska na české země se naplno rozmohl po roce 1526, kdy byl českým králem zvolen Ferdinand I. Habsburský, narozený ve Španělsku. Za panování jeho vnuka Rudolfa se stala Praha sídlem dvora, u něhož působili mnozí španělští vyslanci a další hosté. V této době se španělská móda stala natolik závaznou, že se její používání udrželo déle než celé jedno století.

Jádro výstavy tvoří díla s náboženskými motivy
Vliv Španělska však nebyl jen mocenský (v českých zemích výrazně zakořenil např. španělský Řád svatého rouna, byť burgundského původu); velmi silně zapůsobil i v náboženské sféře. Zde se projevil mj. i tím, že lidé začali uctívat španělské světce, např. sv. Ignáce, sv. Františka Xaverského a sv. Františka Borgiáše, sv. Terezii, Jana od Kříže, nebo i méně známé, jako sv. Isidora a sv. Casildu. Zesílil i kult sv. Jakuba. Ten byl v českých zemích uctíván už od 12. století, od kdy se chodilo k jeho poctě na poutě do Santiaga de Compostela, kde je pohřben. Právě umělecké ztvárnění těchto náboženských motivů, včetně motivu svatojakubské pouti, tvoří jádro výstavy.


Autory děl jsou známí malíři
Návštěvník na výstavě najde také středověké rukopisy, španělské látky a oděvy, grafické listy ilustrující určité historické momenty, v nichž Španělé aktivně zasáhli do osudu Čech, i podobizny jednotlivých panovníků i dalších osobností (vyslanci Borja a San Clemente, generál Marradas, atp.). Nechybí ani šperky včetně Řádu zlatého rouna, knihy a dokumenty. Z hlediska výtvarného hrají hlavní roli obrazy a sochy s náboženskou ikonografií.

Autory řady z 90 exponátů zapůjčených z českých státních i církevních institucí jsou přední čeští či v Praze působící malíři a sochaři, například Jan Jiří Heinsch, Ferdinand Maxmilián Brokoff, Ignác Viktorin Raab, Jan Brokof, Aegidius Sadeler, Karel Škréta a další.
Výstava navazuje na jednu z hlavních linií kulturní koncepce Pražského hradu, v jejímž rámci jsou uváděny projekty prezentující ideu soužití kultur a náboženství v českých zemích.


Návštěvnické informace:
otevřeno denně 10 – 18 hodin

Vstupné:
Plné 100,–Kč
Snížené 50,–Kč
Rodinné 150,–Kč
Registrované 10,– Kč


Komentované prohlídky
(s autorem výstavy prof. Pavlem Štěpánkemv českém jazyce, volně k platné vstupence):
 17.6.2009, vždy od 16.30 hodin

text: TZ Pražský hrad

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Praha Španělská - výstava, Císařská konírna Pražký hrad


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.04.2024

Svátek má Robert

Citát pro dnešní den

Lidé pro samé žití zapomínají žít.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz