Krtek „ROAD“- zážitková turistika, pražské podzemí

25.03.2009 18:26

Nahlédněte s námi do pražského technického podzemí. Přijměte naši nabídku a pojďte si s námi projít jednu ze čtyř tras vedoucích desítky metrů pod povrchem historického centra hlavního města Prahy.

Krtek „ROAD“- zážitková turistika, pražské podzemí

 
Uvidíte podzemní tunely – kolektory, v nichž je uložena převážná část inženýrských sítí zajišťující chod moderního velkoměsta.

Seznámíme Vás s technologií výstavby kolektorů a se způsobem uložení inženýrských sítí. Ukážeme Vám centrální dispečink, kde uvidíte jeden z nejmodernějších a nejrozsáhlejších způsobů monitoringu na světě. Nabídneme Vám ukázky průvrtů s inženýrskými sítěmi vedoucími z kolektoru přímo do sklepů domů. Budete si moci prohlédnout důlní nádraží a svézt se důlní lokomotivou.

Nahlédnete až 40 metrů pod zemský povrch. Projdete se pod historickými památkami, jako je Prašná brána, Obecní dům, Staroměstské náměstí, Týnský chrám a řada dalších. Uvidíte pražské technické podzemí, které jezdí obdivovat odborníci z celého světa. Ukázka prohlídky

Jak si můžete prohlídku objednat?
Pomocí rezervačního systému, který najdete zde Rezervace
V případě zájmu je možné zakoupit pro jednotlivce i skupiny dárkové poukázky (více na www.hkp.cz – zážitková turistika).

Kdy do kolektoru?
Kolektory jsou přístupné ve dnech:
Skupinové prohlídky (maximálně 16 osob)
pondělí 9:00 – 11:00 hod., 11:30 – 13:30 hod., 14:00 – 16:00 hod.
středa  8:30 – 10:30 hod., 11:00 – 13:00 hod., 16:00 – 18:00 hod.
Prohlídky pro jednotlivce ( 1 až 16 osob)
středa od 13:30 do 15:30 hod.
  
Kolik zaplatíte?
Fixní cena za skupinovou vstupenku je od 1.6.2008 pro všechny trasy stejná a činí 4 500,– Kč.
Cena pro jednotlivce 300,– Kč.
Vstup do kolektoru pouze s platnou vstupenkou.
Storno podmínky

Výběr trasy
Trasa A  Trasa B  Trasa C  Trasa D 

Veškeré dotazy zasílejte na mailovou adresu:mail to: janeckovad@ko­lektory.cz


Trasa A – „Kolektor Centrum 1 – Senovážné náměstí"
Nenáročná a nejkratší trasa vhodná pro méně zdatné turisty a laiky je dlouhá 900 m s možností svezení důlní lokomotivou.

Vstup do kolektoru je na Senovážném náměstí, kde se návštěvníci pomocí výtahu přesunou do hloubky cca 30 m do kolektoru Centrum 1. Prohlídka vede kolektorem ve směru k Ovocnému trhu a zpět.

Trasa v číslech:
délka trasy 900 m, počet návštěvníků max. 16, max. hloubka 30 m, čas prohlídky cca 1,5 hod.

Náplň prohlídky:
Seznámení s činností centrálního dispečinku, základní informace o kolektorech obecně, vysvětlení funkce jednotlivých prvků monitoringu, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, předvedení inženýrských sítí vedených v kolektoru a jejich uložení a ukázky stavebních částí kolektoru. Prohlídka a výklad zaměřený spíše na zajímavosti s ukázkami mimořádných situací (poplach, siréna, výpadek elektřiny, požár).


SENOVÁŽNÉ NÁM. – VODIČKOVA
Prohlídka nově vybudovaného kolektoru vybaveného nejmodernějším technickým zařízením určená pro techniky a odbornou veřejnost.

Vstup do kolektoru je opět na Senovážném náměstí. Prohlídka začíná seznámením s dispečinkem, odkud se návštěvníci odeberou pomocí výtahu 30 m pod zem do kolektoru C 1. Následuje krátké svezení vláčkem a prohlídka pokračuje pod ulicí Jindřišskou směrem na Václavské náměstí. Trasa končí v ulici Vodičkova, kde se návštěvníci seznámí s nejnovějším kolektorem Vodičkova, jehož provoz byl zahájen koncem roku 2007.
Po zvláštní domluvě je možné prohlídku prodloužit až na Karlovo náměstí a vystoupit u Novoměstské radnice. V tomto případě je nutné z časových důvodů objednat poslední prohlídku dne.

Trasa v číslech:
délka trasy 1,3 km, čas prohlídky cca 1,5 – 2 h, hloubka cca 15–30m, cestou nutno zdolat 5 žebříků

Náplň prohlídky:
Základní informace o kolektorech, ukázky vedení inženýrských sítí a jejich uložení, seznámení s nejmodernější technologií výstavby kolektorů, ukázky špičkové techniky v zajištění monitoringu kolektorů, předvedení mimořádných situací.
Představení kolektoru Vodičkova jako ojedinělé stavby budované ve velmi nepříznivých geologických podmínkách, který řadí tento kolektor mezi nejmodernější a technicky nejlépe vybavené podzemní stavby v Evropě.


Trasa C – „Kolektor Centrum 1 – Příkopy – Celetná ( Královská cesta )"
Zajímavá trasa částečně vedoucí i pod historickým jádrem města s výstupem historickým sklepením. Patří k fyzicky náročnějším, část trasy je možné jet důlní lokomotivou.

Začátek prohlídky je na Senovážném náměstí vstupem do hlubinného kolektoru Centrum 1 pomocí výtahu do hloubky 30m a pokračuje nahoru do kolektoru Příkopy. Dále vede ulicí Senovážnou směrem k Obecnímu domu, kde odbočuje ke kolektoru Celená. Pokračuje ulicí Králodvorskou a u domu U Černé Matky Boží směruje do kolektoru Celená. Zde cca po 300 metrech chůze vystoupí návštěvníci na povrch historickým sklepením domu v Celetné ulici nedaleko Týnského chrámu.

Trasa v číslech:
délka trasy je 1200 m, čas prohlídky 2 hod., max. hloubka cca 30 m, nutno zdolat 7 žebříků, počet návštěvníků max. 16.

Náplň prohlídky:
Podrobné technicky zaměřené informace o kolektorech, seznámení se s prací na centrálním dispečinku, ukázky rozdílných technologií výstavby kolektorů a technologií inženýrských sítí, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, předvedení mimořádných situací, ukázky průvrtů s inženýrskými sítěmi vedoucími z kolektoru přímo do sklepů domů. Výstup historickým sklepením přímo v centru Prahy u Staroměstského náměstí.


Trasa D – „Senovážné náměstí – Příkopy – Slovanský dům"
Atraktivní trasa dlouhá přibližně 1000 m s velkým počtem technických zajímavostí, fyzicky nejnáročnější, zaměřená na návštěvníky z řad odborné veřejnosti. V nabídce je možnost svézt se část trasy důlní lokomotivou.

Prohlídka začíná na Senovážném náměstí vstupem pomocí výtahu do hlubinného kolektoru Centrum 1 (cca 30 m pod zem). Pokračuje nahoru do kolektoru Příkopy, kde je nutno zdolat 5 žebříků v celkové délce 19 m, dále vede v hloubce 12 m ulicí Senovážnou směrem k Obecnímu domu (před Obecním domem je třeba sestoupit po 5 m žebříku) a cca po 150 m chůze pod ulicí na Příkopě končí trasa výstupem přes rozvodnu zdoláním 8 m žebříku do prostor Slovanského domu.

Trasa v číslech:
délka trasy je 1000 m, čas prohlídky 2 hod., max. hloubka 30 m, nutno zdolat 7 žebříků, počet návštěvníků max. 16.

Náplň prohlídky:
Technicky zaměřené informace o kolektorech, seznámení s prací na centrálním dispečinku, vysvětlení funkce jednotlivých prvků monitoringu, ukázky rozdílných technologií výstavby kolektorů a technologií inženýrských sítí, prohlídka důlního nádraží s důlními mechanismy, ukázky mimořádných situací aj.

Pešlova 341
190 00 Praha 9
tel: 272 184 111
kolektory@kolek­tory.cz
 
 http://www.kolektory.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz