Toulky Prahou – Františkánská zahrada, „Zelené srdce“ velkoměsta

26.07.2010 18:32

Jenom kousek od rušného centra se nachází místo, které bychom mohli nazvat „zelené srdce Prahy.“    Zahradu plnou svěží zeleně a okrasných keřů by tady skutečně asi nikdo neočekával. Františkánská zahrada vznikla v blízkosti kláštera karmelitánů, v sousedství chrámu Panny Marie Sněžné  (ten byl založen  Karlem IV 3. září 1374, pouze jediný den po jeho korunovaci)

Františkánská zahrada, „Zelené srdce“ velkoměsta

Františkánská zahrada, původně užitková zahrada kláštera, se ukrývá v husté zástavbě mezi Václavským a Jungmannovým náměstím. Během let zde vznikl zajímavý urbanistický objekt, který vytváří příjemnou odpočinkovou zónu, přístupnou z Václavského náměstí pasáží Alfa, z Vodičkovy ulice pasáží Světozor, pověstnou svým kinem a zmrzlinovými poháry, a z Jungmannova náměstí zelenou uličkou. Rozlehlá zahrada francouzského typu nám připomíná parky ve Versailles. Uprostřed čtvercové barokní zahrady obklopené zdí se nachází pavilon mezi záhony s květinami a bylinkami. Strohou symetrii obrazců, tvořenou udržovanými křovinami, doplňují zelená podloubí a staré vzrostlé stromy, které zahradě dodávají dostatek stínu, tolik potřebného v horkých letních dnech.

Do zahrady vstupujeme od Václavského náměstí a z Vodičkovy ulice masivní železnou bránou, vyzdobenou plastickými výjevy ze života sv. Františka a vytvořenou podle návrhu akademického sochaře Karla Císařovského,  která se na noc uzavírá. Hlavní uličky lemují řady laviček, které ohraničuje podloubí živých plotů z keřových růží. V rohových partiích jsou umístěny kovové fontány zdobené sochami českých umělců, např. chlapec s mušlí od sochaře Stanislava Hanzlíka a  poletuchy – víly od  Josefa Klimeše.

V těsné blízkosti zdí kláštera, od zahrady oddělené plotem s vinou révou, se nachází dětské hřiště. Hřiště, které voní ještě novotou, plné důvtipných atrakcí a s příjemným, měkkým tartanovým povrchem.  V centru Prahy tak dlouhodobým vývojem vznikl mimořádný komplex nečekané relaxační zóny. Staré pasáže s obchůdky, kavárničkami, kinem a cukrárnou, františkánská  zahrada  a  moderní dětské hřiště je dokonalým spojením. Místo hojně využívají obyvatelé, ale i návštěvníci Prahy, kteří zde nacházejí svůj klid.                  

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Františkánská zahrada


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz