Oslavy Prahy - Česká republika oslaví své hlavní město

15.04.2010 07:57

14.–15. května 2010 v naší metropoli proběhne 2. ročník Oslav Prahy – události, kterou při jejím vzniku svým patronátem podpořil Miloš Forman. Češi, Moravané a Slezané jsou srdečně zváni k návštěvě svého hlavního města.

2. ročník Oslav Prahy

Uskuteční se tu již podruhé kulturně-společenský projekt s názvem Oslavy Prahy, který svým poselstvím, programovým záběrem a podporou významných osobností nemá v naší novodobé historii obdoby. Oslavy vyzdvihnou sílu kulturního dědictví hlavního města a historických kořenů českého národa. Představí osobnosti, které žily nebo žijí vedle nás a mohou nás inspirovat svými činy a myšlenkami. Zpřístupní nám pohled na fenomény, které vytvořili Češi, fenomény, které jsou originální i ve světovém měřítku.

Oslavy Prahy při loňské premiéře přilákaly kolem 80 000 návštěvníků. Od politických afér, hospodářské krize a deficitu důvěry k stále platným hodnotám naší země Tak by se dalo ve zkratce vyjádřit poselství, se kterým přicházejí tvůrci tohoto projektu. Zní to skoro pohádkově: Robert Kozler se vydá z festivalu Mezi ploty na tvůrčí happening scenáristů, divadelníku, výtvarníků či režisérů pořádaný pražským magistrátem, aby si poté začal pohrávat s myšlenkou realizace oslav hlavního města České republiky. Žádný politik, žádné velké jméno státníka dennodenně se objevující v novinách – zkrátka člověk, který se rozhodne, že uskuteční takovýto „velký podnik“.

Po několikaleté práci s daty, zjišťování, která osobnost ovlivnila svým působením naše hlavní město, k čemu je založena ta či ona národní nebo městská instituce, kdo ze současníků v Praze žije, přichází na řadu sepsání scénáře a námětu jednotlivých projektů tak, aby kreativně uchopily získané vědomosti. Každá světová metropole má svoje oslavy, Praha je poprvé zažila v roce 2009 „Když jsem si po sobě přečetl ten seznam osobností, které v našem hlavním městě působily, nemohl jsem se zbavit dojmu, že pravý důvod k realizaci této události není jen v pouhých oslavách pro oslavy, ale v předání vizí, myšlenek těchto lidí. A v důsledku toho také v posílení hrdosti na zemi, ze které pocházím, ve skutečné oslavě hodnot, které jsou všudypřítomné, pokud nám ovšem někdo umožní je vidět, neřkuli přijmout,“ říká autor Oslav Prahy Robert Kozler.

2. ročník Oslav Prahy
Vstup na slavnosti je opět bezplatný. Potrvají od poledne 14. května do pozdně nočních hodin 15. května. Letos organizátoři opět sestavili menu, které sahá od koncertů, divadelních představení a čtení poezie přes bezplatné zpřístupnění galerií, muzeí a památek až po autogramiády s olympioniky a diskuze s vědci. Záběr je široký, ale ucelený – cílem je nejen nabídnout návštěvníkům kvalitní program, ale také zasít optimistické poselství Oslav. Slavnosti obsahují původní programové body, celkem 39 akcí, které v alchymistických dílnách společnosti NedomYsleno ČR vznikly čistě pro Oslavy Prahy a které by mohly úspěšně fungovat i jako samostatné projekty. Patří sem Poetický běh Petřínem, Opera v ulicích města a Wolfgang Amadeus Mozart, muzikál „Touha mistra
Hanuše“, Jazz na parníku pražské paroplavební, Český řev – ocenění pro týmy pražského rokenrolu, Pražské hospůdky, heligonkáři a posvátný zlatý mok (akce věnovaná Bohumilu Hrabalovi), Pražský večerníček, Český
rozhlas vysílá na frekvenci Oslav Prahy či Sbírka odkazů Járy Cimrmana.

U příležitosti 600. výročí staroměstského orloje V letošním roce Oslavy Prahy vrhnou světlo na jedno výročí, které nepochopitelně trochu zapadlo. Je tomu totiž právě 600. let od sestrojení unikátní technické památky a překrásného symbolu Prahy – staroměstského orloje. Oslavy návštěvníky zavedou do útrob jeho velkolepého mechanismu i dalších částí radnice a pověst orloje ztvární v muzikálové show „Touha mistra Hanuše“ s předními pražskými herci a hudebníky. Na počest orloje vystoupí skupina Hradišťan s koncertem „Měří nám čas“ a děti s rodiči narozeniny skvostné časomíry oslaví během happeningu, který rozsvítí město. Na Staroměstském náměstí se bude prolínat minulost se současností. Slavnostní zahájení a hody v historickém duchu doplní nejen Mozartova hudba, ale taky muzika předních týmů rokenrolu a dalších populárních žánrů – od legend, jako je Visací zámek, po originální mladé soubory, jako je Sunflower Caravan. A ztělesněním úspěchů,  kterých lze dosáhnout cílevědomou prací, budou olympijští medailisté a další sportovní hvězdy, které na náměstí naváží dialog s návštěvníky. Dalším důležitým dějištěm Oslav se stane rozkvetlý májový Petřín, kam zcela přirozeně patří poezie, divadlo a hvězdy. A toto vše sem slavnosti přinesou v podobě akce Poetický běh Petřínem, recitací z děl českých básníků, vystoupení špičkových souborů, jako je Viola nebo Kabaret Červená trojka, a fantastického výletu po hvězdách ve Štefánikově hvězdárně. Oslav Prahy se rozhodla zúčastnit řada městských, soukromých i národních institucí, včetně Galerie hl. m. Prahy, Muzea Franze Kafky, Městské knihovny či Národního muzea. Právě Národní muzeum přitom ukázalo smysl pro nadsázku, když se po boku pánů Smoljaka a Svěráka zapojilo do Sbírky odkazů Járy Cimrmana, která podtrhne originální český fenomén zneuznaného génia prostřednictvím vynálezů inspirovaných jeho osobností. Stejně typickým fenoménem je věčný kluk v čepici, v jehož jménu se na Smíchovské pláži odehraje Pražský večerníček – plejáda divadelních představení nejen pro děti, ale pro všechny generace, které vyrůstaly pod blahosklonným dohledem Večerníčkova úsměvu.

Autor a producent Robert Kozler k celkové koncepci řekl: „Myslím, že nejde ani o festival ani o přehlídku. Ve své podstatě se nám začala rozvíjet akce, ze které by po čase mohla vzniknout národní tradice. Tradice, která nám každoročně připomene platné hodnoty České republiky.“ „Svoje slavnosti má každé významné světové město. To naše je má i se silnou vizí. Jsem velmi rád, že tato vize získala i podporu vedení hlavního města Prahy,“ doplnil Kozler, který svou vytrvalost a oddanost vizím roky potvrzuje pořádáním proslulého festivalu Mezi ploty v psychiatrických léčebnách. Program Oslav Prahy je obsáhlý a koncentrovaný, ale na perfektně provedených stránkách www.oslavyprahy.cz se v něm každý zorientuje a najde si akce a žánry, které ho nejvíce osloví.

Akci pořádá společnost NedomYsleno ČR. Spolupořadatelem je hlavní město Praha.

více informací: www.oslavyprahy.cz

Autor: TZ: NedomYsleno

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz