Výstava Praha – Zdeněk Lhotský v Podlahárně

22.07.2009 23:13

Ve čtvrtek 23.7. 2009 v 18.00 hodin se v předváděcí místnosti firmy ARDECO- INTERIER – Podlahárna ve Slovanském Domě uskuteční vernisáž výstavy skleněných designových prací Zdeňka Lhotského.

Výstava Praha – Zdeněk Lhotský v Podlahárně

Ve Slovanském domě se při výstavě Zdeněk Lhotský v Podlahárně setká design světové úrovně s kvalitou tradičních způsobů výroby. Zdeněk Lhotský je majitelem studia Lhotský, s.r.o. a pokračovatelem v tradici Studia tavené skleněné plastiky v Plechově, která sahá až do 50. let minulého století, kdy jej založili světoznámí sklářští výtvarníci Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. Dnes se studio Lhotský,s.r.o. řadí mezi světové špičky s širokou mezinárodní klientelou.

Studio Lhotský se specializuje především na tavenou skleněnou plastiku, což je tradiční staroegyptská technika  znovuobjevená českými skláři ve 20. století. Tato technika připomíná sochařský způsob práce, kdy každé dílo vzniká od skic, přes modelování a výrobu formy až po následné několikatýdenní pomalé chlazení skleněného výrobku. Kromě této prastaré techniky produkuje studio Lhotský také lehané a fúzované sklo či sklo s plastickými dekory, které vznikají za pomoci metody pískování.

Zdeněk Lhotský se pro účely výstavy spojil s firmou Ardeco a její dceřinou společností  Podlahárna.com, které poskytly studiu své výstavní prostory. Tyto designové firmy se soustředí na výrobu unikátních a vysoce kvalitních výrobků z jakostního dubového dřeva. Ardeco-Interier i Podlahárna prosluly především díky tradiční výrobě parket a nábytku šitého zákazníkům na míru.

A jak se vlastně došlo ke spojení dřevěné výroby a sklářské techniky? K seznámení studia Lhotský s firmou Ardeco došlo na nedávné výstavě v New Yorku, kde si představitelé obou firem uvědomili, že je spojují stejné hodnoty a principy práce a navázali tak uměleckou spolupráci. Výše zmíněnou výstavou však společná kooperace firem nekončí a na nadcházející měsíce připravují firmy společný projekt s dalším světoznámou designovým a architektonickým studiem Olgoj Chorchoj.

Zatím je možné o připravovaném projektu prozradit pouze to, že se bude jednat o výrobu jedinečných designové stolů a parket, které budou kombinovat materiály i postupy výroby obou firem. Konkrétně se tedy bude jednat o spojení dubového dřeva s designován sklem.

Na výstavě Zdeněk Lhotský v Podlahárně se mohou všichni návštěvníci přesvědčit, že sklo má stovky podob a i tak zdánlivě obyčejná věc jako jsou dřevěné podlahy může být opravdovým uměleckým dílem.

www.lhotsky.com


www.podlaharna.com


www.ardecoparket.cz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Výstava - Zdeněk Lhotský v Podlahárně


Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz