Česká historická plachetnice La Gracena - prezentace na 12. ročníku mezinárodní výstavy Lodě & Karavany

08.03.2010 14:40

Praha (Pressweb) - Česká republika bude mít brzy svou školní loď. Parta nadšenců již dva roky staví repliku historické dřevěné plachetnice La Grace, která je unikátní hned ze dvou důvodů: Jedná se o první českou školní plachetnici, na které se budou v námořních dovednostech zdokonalovat mladí zájemci o tento krásný pohodový i adrenalinový sport, ale zároveň se jedná o navázání na historii české plachetní mořeplavby.

Česká historická plachetnice La Gracena - Suezský průplav 

Více se o této oplachtěné krásce La Grace dozví návštěvníci výstavy LODĚ & KARAVANY, kterou ve dnech 12. – 14. 3. 2010 pořádá již dvanáctým rokem společnost Terinvest.

Podle dostupných pramenů byla původní La Grace lodí prvního skutečného českého námořního kapitána Augustina Heřmana. Ten nejprve ve službách holandské Západoindické společnosti přeplul několikrát Atlantik. Po osamostatnění začal s La Grace přepadat španělské obchodní lodi a později se stal největším vývozcem tabáku v Americe.

Za nynějším znovuzrozením lodi stojí zejména dva iniciátoři celého projektu – dva kapitáni Josef Dvorský a Daniel Rosecký – a též celá řada dalších spolupracovníků a pomocníků. „Loď jsme začali stavět na konci roku 2008 v profesionální loděnici v Egyptě. Hlavním důvodem pro výběr místa stavby byla skutečnost, že zde všechny lodě stále staví tradičním způsobem, že umějí se dřevem. Je zde také díky Suezskému průplavu snadno dostupné kvalitní dřevo ze Skandinávie, jenž bylo ve zlatém věku plachet nejoblíbenějším a nejobvyklejším stavebním materiálem…,“ říká k tomu Pepa Dvorský. Nyní se tedy celý projekt chýlí ke konci. Práce na lodi jdou do finální fáze, vyřizují se potřebná povolení a loď jde v dubnu na vodu. Její první plavba povede do Řecka, kde se v květnu a červnu zúčastní slavného závodu historických plachetnic Tall Shipp 2010 – Cutty Sark. Zde bude také slavnostně pokřtěna. A možná dokonce samotným nejslavnějším „žijícím“ pirátem – Johnny Deppem, neboli „kapitánem Sparowem“.

Přijďte se ponořit do světa pohádkových plachetnic a přijměte pozvání na přednášku o krásce La Grace, která se koná v sobotu 13. 3. od 14:00 hodin v přednáškovém sále č. 1 na výstavišti v Praze-Letňanech.

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.03.2024

Svátek má Soňa

Citát pro dnešní den

Pravá síla vln je v jejich vytrvalosti.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz