Diskuse: Střet generací? - Centrum současného umění DOX

06.10.2009 09:16

Střet generací je úvodní diskusí k sérii doprovodných programů k projektu Zítřek začíná včera, první ze tří výstav, jež DOX připravil k dvacetiletému výročí 17. listopadu 1989. Výstava se zabývá  jazykem politické propagandy, současné volební agitace a komerční reklamy, kde jsou shody a rozdíly mezi nedávnou minulostí a současností nejzřetelnější.

Úvodní diskuse se zamýšlí nad rozdílnými generačními pohledy na současnost a nedávnou minulost. Zajímavé podněty k ní poskytují nedávné vědecké výzkumy zabývající se otázkou, nakolik zkušenosti z dětství ovlivňují jednání v dospělosti. Člověk se učí, když ještě není schopen ovlivňovat a formovat okolní svět. V dospělosti dokáže ovlivňovat prostředí, ale jeho schopnost učit se je výrazně omezená. Z této asymetrie pak vyplývá, že  dospělé jednání je determinováno zkušenostmi získanými v dětství a dospívání. Jinak řečeno: Zítřek začíná včera. Nebo také: Nakolik komunistická minulost ovlivňuje naši přítomnost?

Diskusi moderuje umělecký ředitel centra DOX, Jaroslav Anděl.

Diskutující:

Petr Pithart - 1. místopředseda senátu ČR
Jiří Pehe – politolog, ředitel New York University v Praze
Silvie Mitlenerová – mluvčí studentské iniciativy Inventura demokracie

Petr Pithart - místopředseda Senátu Parlamentu České republiky. Byl jedním ze signatářů Charty 77 a angažoval se i v oblasti samizdatové literatury. V roce 1989 a později se Petr Pithart angažoval v Občanském fóru. V období únor 1990 až červenec 1992 byl předsedou české vlády. V letech 1996–1998 a 2000–2004 byl předsedou Senátu a v letech 1998–2000 a od roku 2004 jeho místopředsedou. V roce 2003 neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta České republiky, od roku 1994 působí jako docent Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Po prvním svazku Obrana politiky, vydal Petr Pithart v nakladatelství Academia druhý svazek sebraných spisů s názvem Devětaosmdesátý. Autor vysvětluje cíle sametové revoluce roku 1989, jako byla otevřená společnost, pluralistické poměry, svobodná soutěž politických stran a další důležitá témata.

Jiří Pehe – politolog, ředitel New York University v Praze, přednáší na FSV UK. 1997-99 byl ředitelem Politického odboru prezidenta Václava Havla. 1995-97 vedl odbor Výzkumu a analýzy v Open Media Research Institute v Praze, 1988-1994 vedl odbor východoevropské analýzy v RFE/RL v Mnichově. 1985-1988 působil ve Freedom House v New Yorku. Vystudoval práva na UK a po emigraci do USA v roce 1981 též mezinárodní vztahy na Columbia University v New Yorku. Je politickým komentátorem a autorem knih o politice, The Prague Spring: A Mixed Legacy (1988) a Vytunelovaná demokracie (2002). V roce 2006 vydal román Na okraji zmizelého a v únoru 2009 pak další s názvem Tři tváře anděla.

Silvie Mitlenerová – mluvčí studentské iniciativy Inventura demokracie. Inventura demokracie je studentská iniciativa ke 20. výročí 17. listopadu. Jejím cílem je spojit oslavy dvacetiletí naší demokracie s kritickou reflexí dosavadního polistopadového vývoje společnosti a politiky. Iniciativa působí pod záštitou Studentské rady FF UK a Studentské unie UK. Její jádro ale tvoří zhruba čtyřicet vysokoškolských studentů nejen z různých fakult Karlovy univerzity, ale také z dalších vysokých škol – z VŠE, ČVUT, UMPRUM nebo Masarykovy univerzity v Brně.


Vstupné 60,-Kč. Kapacita CAFÉ DOX je omezená.
Rezervace míst:
judita@doxprague.org

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 – Holešovice
TRAM: 5, 12, zastávka Ortenovo nám., Metro: zastávka Nádraží Holešovice
Otevírací hodiny: Po 10-18h, Út zavřeno, St-Pá 11-19h, So-Ne 10-18h
www.doxprague.org, E: judita@doxprague.org

Partneři centra DOX: Hlavní město Praha a TECHO.
Akce se uskutečňují za finanční podpory Ministerstva kultury.

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 05.05.2024

Svátek má Klaudie

Citát pro dnešní den

Je snazší za své zásady bojovat, než se jimi řídit.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz