Ekologie - Výstava Brána recyklace II. na Praze 6

20.10.2010 08:58

Výstava Brána recyklace II. vás provede světem recyklace odpadů, ve kterém se běžně pohybujeme, aniž si to třeba uvědomujeme. Výrobky s obsahem recyklátu jsou všude kolem nás. Tato výstava má za cíl propagaci recyklace odpadů a jejich dalšího využití.  Výstava se uskuteční od 15. října do 11. listopadu 2010 ve Skleněném paláci

Výstava Brána recyklace

Součástí expozice je téměř sto výrobků denní potřeby vyrobených z recyklovaných materiálů – od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír nebo noviny, přes ty méně známé jako jsou například pera z recyklovaných PET lahví až po ty neobvyklé jako je zápisník z tištěných spojů nebo penál vyrobený z plachty nákladního automobilu. „Cílem je ukázat lidem, co vše se recykluje a to od věcí běžné denní spotřeby až po zajímavé výrobky z recyklovaných materiálů. Recyklované výrobky jsou totiž všude kolem nás, jen kolikrát nejsou na první pohled poznat,“ říká tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková.
 
Na informačních panelech se dozvíte zajímavé informace o třídění a recyklaci jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plasty, nápojový karton a kovy), co se s nimi po vytřídění děje a jak se dále zpracovávají.

Instalace výstavy je netradiční a zajímavá a využívá v co největší míře právě recyklované materiály. Vitríny na exponáty jsou vyrobeny z papírových krabic od ovoce, stěny jsou pokryty výrobky, které vznikly zpracováním druhotných surovin. Součástí výstavy je i projekce, kde poběží seriály o třídění a recyklaci odpadu.

Výstava, která mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po užití recyklovaných materiálů v běžném životě, je pro všechny zdarma a je otevřena každý všední den od 9 do 17 hodin. Pro školy je každé úterý a čtvrtek dopoledne připraven vzdělávací program, v rámci kterého si zájemci mohou prověřit své znalosti o třídění odpadů a dozvědět se více o správném třídění a využití odpadů. Po celou dobu konání výstavy bude probíhat také slosovatelná soutěž o zajímavé ceny.

Autorizovaná obalová společnost EKO- KOM vytvořila celorepublikový systém, který zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu na evropské úrovni.  V roce 2009 bylo do systému EKO-KOM zapojeno 20.573 firem vyrábějících nebo dovážejících balené zboží a 5.861 obcí, ve kterých žije 10,39 mil., tj. 98,8 % populace ČR. Základním prostředkem sběru obalových odpadů  je sběr do barevných kontejnerů, který je v současné době tvořený více než 190 tisíci kontejnery, především na tříděný sběr papíru, plastů, skla a nápojových kartonů. Každý občan vytřídil v České republice za loňský rok v průměru 35,8 kilogramů odpadu (papíru, skla, plastů a nápojových kartonů). Česká republika tak patří ve třídění a recyklaci obalových odpadů k nejúspěšnějším státům v Evropě

 

Výstava se koná
Informační centrum Skleněný palác
náměstí Svobody 1, Praha 6 – Bubeneč
www.ekokom.cz


 

Autor: TZ: EKO - KOM

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz