Jak nakreslit Karkulína - výstava ilustrátorky Ilon Wikland 18.8. - 16.9.2010

04.08.2010 21:00

Poklidný běh letošního léta se pražské veřejnosti pokusí zpestřit Skandinávský dům ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze (MKP) a také s Estonským a Švédským velvyslanectvím. Výstava světově známé ilustrátorky Ilon Wikland, která se proslavila především svými nezapomenutelnými ilustracemi ke knihám Astrid Lindgrenové, bude k vidění od 18. srpna do 16. září v Ústřední knihovně MKP na Mariánském nám. 1, P1.

Jak nakreslit Karkulína

Vernisáž výstavy za osobní účasti paní Wikland proběhne 17. srpna od 18 hodin v Ústřední knihovně. Malí kreslíři si pak o den později – ve středu 18. srpna od 14 hodin mohou užít radost z tvorby při výtvarné dílně ”Jak se kreslí Karkulín”. Kreslit a malovat se bude pod vedením paní Ilon v dětském oddělení Ústřední knihovny.

Ilon Wikland se narodila 5. února 1930 v estonském Tartu. V roce 1944 utekla s rodinou do Švédska, kde se setkala se známou spisovatelkou příběhů pro děti – Astrid Lindgrenovou. Té se kresby Ilon líbily, a tak začala jejich mnohaletá spolupráce. Výsledek této spolupráce těší generace čtenářů po celém světě. V České republice nejsou původní ilustrace ke knihám Astrid Lindgrenové příliš známé.

České překlady knih Astrid Lindgrenové doprovázejí většinou ilustrace od českých výtvarníků. Jedny z nejvýraznějších jsou jistě kresby Heleny Zmatlíkové, která doprovodila svými obrázky Děti z Bullerbynu nebo Karkulína ze střechy. Ale nezapomenutelnými dělají příběhy od Astrid Lindgrenové i jména jako Dušan Kállay (Mio, můj Mio / 2004), Jiří Kalousek (Ronja, dcera loupežníka / 1987, 2000), František Skála (Bratři, lví srdce / 1992, 2001, 2008) nebo Alena Ladová (Lotta z Rošťácké uličky / 1992, 2005, 2009).

Jsme rádi, že můžeme ilustrace, které doprovázely původní vydání knih, i jejich autorku, představit české veřejnosti právě v Městské knihovně v Praze.


www.mlp.cz

Autor: TZ Městská knihovna

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 18.04.2024

Svátek má Valérie

Citát pro dnešní den

Musíme být ochotni opustit život, který jsme si naplánovali a přijmout život, který nás čeká.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz