Josef Lada – předvánoční zastavení, vzpomínka na pana Ladu

10.12.2009 16:03

Předvánoční čas si mnozí z nás určitě spojují s atmosférou „ladovských Vánoc“. Možná ta atmosféra jeho obrázků vyplývá z toho, že sám se narodil jenom několik málo dnů před Vánocemi, 17. prosince 1887 v Hrusicích.

Josef Lada 17.12. 1887

Když jsem měl poprvé možnost listovat v obsáhlé biografii Jiřího Oliče, uvědomil jsem si znovu význam a rozměr neskutečného Ladova díla. Je neuvěřitelné, kolik vytvořil za svůj život kreseb a obrazů, které provázejí celé generace. Nemohu vyjmenovávat vše, co Lada za svůj život namaloval, ale cítím potřebu připomenout laskavou podobu jeho osobitých postaviček, obrázků a ilustrací. Přemýšlím o tom, že když své postavičky vymýšlel, žil v době daleko lidsky šťastnější společnosti. Ladův skutečný život však nebyl jednoznačně naplněný štěstím, spíše naopak, a možná právě proto přenášel své nádherně idylické fantazie na papír a vzniklo tak něco, co nejde přesně definovat. Nikomu jinému se snad nepodařilo ovlivnit pozitivně vývoj několika generací od raného mládí až do dospělosti tak, jako právě jemu. Dovedu Ladu v mnoha věcech pochopit, určitě alespoň v jeho tvůrčím přemýšlení o životě, které tak neuvěřitelně a přirozeně vyzařuje ze všeho, co vytvořil. Narodil jsem se také ve stejném znamení, také 17. prosince, a možná právě proto mám pocit, že tomu člověku opravdu rozumím.

Autor: Zdeněk Nesveda

Josef Lada: malíř, ilustrátor, jevištní výtvarník, karikaturista a spisovatel
Datum narození: / datum úmrtí:
17.12. 1887 / 14.12. 1957
Místo narození: Hrusice u Prahy
Znamení: Střelec


LADA - Obrazová monografie

název: Lada
autoři: Jiří Olič, Lev Pavluch, Polana Bregantová
vydavatel: Slovart
rok vydání: 2008

Obrazová monografie o jednom z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců, jehož proslulost již v době meziválečné přesáhla hranice tehdejšího Československa (např. vysoké hodnocení Pabla Picassa). Dnes se řadí mezi nejosobitější a nejvýraznější evropské kreslíře první poloviny 20. století a v domácím prostředí je snad nejpopulárnějším malířem v historii.
 

Kniha na 796 tiskových stranách formátu 33,5 x 28 cm přináší téměř tisícovku barevných reprodukcí Ladova díla. Kromě nejznámějšího a nejslavnějšího období třicátých a čtyřicátých let se autoři zaměřili také na rané umělcovy kresby, doposud téměř neznámé (1904–1918), jimž je věnována zhruba čtvrtina publikace. Dvacátá i závěrečná padesátá léta jsou rovněž zmapována velmi podrobně. Důraz byl kladen především na volnou tvorbu (téměř všechny dostupné obrazy z majetku institucí a soukromých sběratelů) a její reprodukování ve špičkové kvalitě. Cenné originály tvořily drtivou většinu obrazových předloh.

Vůbec poprvé se tak českému čtenáři a mezinárodnímu divákovi dostává do rukou umělecký odkaz Josefa Lady (1887–1957) v takové šíři a důsledném polygrafickém zpracování. Pro zahraniční zájemce je kniha vybavena soupisem vyobrazených děl a resumé v angličtině.

http://www.slovart.cz/

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz