Národní muzeum Praha - V metru jsou vystaveny unikátní fotografie Národního muzea po zásahu bombou

15.05.2010 06:19

Národní muzeum prezentuje při příležitosti 65. výročí českého národního povstání a konce 2. světové války v Evropě unikátní fotografie poničené historické budovy Národního muzea leteckou bombou. 12 velkoplošných fotografií je vystaveno od 7. května 2010 v podchodu metra stanice Muzeum.

Národní muzeum po zásahu bombou

Dne 7. května 1945 dopadla na budovu Národního muzea letecká bomba, svržená údajně z posledního prchajícího německého letadla před podepsáním kapitulace pražské posádky. Bomba napáchala velké škody na budově muzea, nenávratně byly poškozeny především přírodovědecké sbírky. Zasáhla více než 30 metrů vnitřního traktu muzea, zřítily se stropy, zničena byla část zoologické expozice, ušetřeny nezůstaly ani pracovny.

O den později bylo muzeum navíc ostřelováno. Pracovníci Národního muzea se do povstání zapojili už na jeho počátku. Z rampy před muzeem se jim podařilo ukořistit německý samopal a povstalci od muzea ostřelovali německé pozice v okolí. Na muzeum se snesla střelba od Petschkeova paláce a dělostřelba z Letné.
I když byla hlavní budova Národního muzea ve 20. století poškozena ještě několikrát, v době srpnové okupace v roce 1968 a při stavbě pražského metra, největší škody utrpěla právě v květnu 1945. Tak je zachycena na unikátních fotografiích, které jsou nyní vystaveny ve stanici metra Muzeum.

Následky květnového povstání se odstraňovaly celé dva poválečné roky a muzeum bylo kompletně zpřístupněno pro veřejnost až v roce 1947.

www.nm.cz

Autor: TZ Národní muzeum

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz