Národní muzeum Praha - výstava Řády Václava Havla, pocta demokracii, 3. března - 6. července 2010

18.03.2010 15:44

Expozice představuje řády bývalého prezidenta Václava Havla, který je poskytl Národnímu muzeu s přáním, aby byly přístupné všem zájemcům. Návštěvníci se seznámí i s dalšími vzácnými předměty ze sbírek Národního muzea a s českými i zahraničními vyznamenáními.

Řád Bílého lva

K nejvýznamnějším exponátům patří Řád bílé orlice, k vidění je i nejstarší známé vyobrazení polského heraldického zvířete na unikátní minci ze 13. století. Dále jsou například představeny francouzské Řády Čestné legie. Perlou mezi nimi je pak řád, který byl jako první udělen českému vojákovi – předal mu jej sám Napoleon Bonaparte přímo na slavkovském bojišti.

Expozice je z důvodů citlivosti hedvábí na světlo přístupná pouze pátek – neděle, státní svátky a první pondělí v měsíci a to od 3. 3. 2010 do 6. 7. 2010.

Děkujeme za pochopení

Historické počátky dnešních řádů leží v době křižáckých válek.

Výrazným předělem v historii řádů je Napoleonova Čestná legie. Zatímco staré královské řády byly záležitostí výlučnou, odměnou za věrnost pro malou skupinu poddaných, První konsul vytvořil řád rozdělený do pěti stupňů (dělení řádů do pěti tříd je starověkého původu; římský král Servius Tullius rozdělil občany do pěti tříd podle majetku), který byl přístupný všem Francouzům. Vyjadřoval uznání za jejich občanské nebo vojenské zásluhy. Pěticípý kříž na řádu Čestné legie nahradil kříž křesťanských rytířů, vavřínový věnec pak připomíná antický zvyk věnčit vítěze.

Napoleonův příklad ovlivnil nově vznikající řády. Během 19. a 20. století pak založily záslužné řády všechny státy světa. Výjimkou je Švýcarsko. Také Spojené státy americké nepřijaly nikdy pojem "řád", zato vyznamenání a medailí se zde uděluje mnoho.

Řádové dekorace se od jednoduchých křížů středověku postupně vyvinuly k novodobým symbolům. Jejich základem je řádový odznak, který se opakuje ve všech řádových třídách, mění se pouze jeho velikost, způsob zavěšení a někdy okázalost provedení. Dekorace nejvyššího stupně tvoří klenot na velkostuze nošený ke smokingu přes rameno k boku a hvězda na hrudi. Nejhonosnější součástí je řetěz, obvykle určený hlavám státu. Řádové odznaky se nosí jen ke slavnostním příležitostem, jinak je zastupuje roseta v klopě. Vyznamenaní je oprávněn nosit pouze vyznamenaný.

V České republice přísluší právo propůjčovat a udělovat vyznamenání presidentu republiky. Václav Havel byl také hlavou domácích řádů – Štefanikova, Masarykova a Bílého lva. Řád bílého lva, nejvyšší český řád, byl založen v roce 1922 a původně byl určen jen pro cizince. Při jeho zřízení se republika inspirovala českým šlechtickým křížem. Ten založil v roce 1814 František I. jako odměnu pro svou českou tělesnou stráž 38 šlechticů, kteří ho doprovázeli na tažení proti Napoleonovi do Francie. Použité zemské barvy i český heraldický zemský lev dosvědčují, že vyznamenání bylo určeno pro obyvatele českého království. I toto nejvzácnější české vyznamenání si spolu s řadou dalších pokladů ze státní numismatické sbírky.

Národní muzeum
Václavské nám. 68
115 79 Praha 1
Telefon - ústředna:
+420 224 497 111

E-mail:
nm@nm.cz

 

Autor: TZ: Národní muzeum

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz