Národní muzeum - Výstava Historické skvosty odstartuje rok svatého Maura, 10. 2. – 18. 4. 2010

10.02.2010 13:53

Ve středu 10. února byla v nové budově Národního muzea otevřena výstava s názvem Historické skvosty, památky v České republice, která představuje nejen práci Národního památkového ústavu a cenu Europa Nostra (tzv. Oskara pro památkovou péči), ale také nález relikviáře svatého Maura na Státním hradu a zámku Bečov nad Teplou.

Národní muzeum - Výstava Historické skvosty

Výstavu Historické skvosty pořádá Národní muzeum ve spolupráci s Národním památkovým ústavem (NPÚ). „Obě instituce mají stejné úkoly, pečují o kulturní dědictví. To je i důvodem, proč tato výstava do našeho muzea rozhodně patří,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea. Na 26 panelech představuje péči o památky v českých zemích od jejích počátků v Rakousku a v Československu, přes památkové zóny a disciplínu památkové technologie, až po soupis památek zapsaných na listině UNESCO. „Prezentována jsou všechna témata a obory, kterými se památková péče zabývá, např. hrady a zámky, mobiliární fondy, církevní památky, lidová architektura, technické památky a archeologické dědictví,“ popisuje Lukeš. „V České republice má výstava svou premiéru. Poprvé se představila v Bruselu, v budově Stálého zastoupení České republiky při Evropské unii, a to od 9. 6. – 14. 9. 2009. České publikum ještě nemělo možnost ji vidět,“ doplňuje Naďa Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu

Samostatná část výstavy je věnována úspěšným akcím, na kterých se NPÚ podílel, např. na opravě Loosovy vily, Národního a Stavovského divadla, Rudolfina či Obecního domu. Připomenuty jsou i zaniklé památky a ty, které se naopak, i když se zdál jejich stav beznadějný, podařilo zachránit.

Výstava představuje také prestižní ceny Europa Nostra, tzv. památkářské Oskary, a české projekty, které již toto vyznamenání získaly, vč. trojrozměrných exponátů z oceněných památek – hradu Český Krumlov, hradu Karlštejn a zámku Konopiště. I v letošním roce NPÚ aspiruje na získání tohoto ocenění, a to s projektem rekonstrukce Státního hradu a zámku Bečova nad Teplou. K nominaci Bečova nad Teplou na cenu Europa Nostra byla vydána kniha, která byla představena na slavnostním otevření výstavy.

Panely výstavy mapují rovněž ukázky velkých restaurátorských prací a nález století – nález relikviáře sv. Maura v Bečově nad Teplou, od něhož letos uplyne 25 let. V roce 1985 se jej podařilo za dramatických okolností objevit československým kriminalistům v čele s Františkem Maryškou, který se zúčastnil slavnostního otevření výstavy, během něhož byl oficiálně odstartován tzv. Rok sv. Maura. Naplní ho řada tematických akcí k této významné české movité památce.

Tisková zpráva k výstavě Historické skvosty, památky v České republice (10. 2. – 18. 4. 2010)
Národní muzeum – nová budova, Vinohradská 1, Praha 1

Více informací:        

Dr. Radka Schusterová      
vedoucí odd. vnějších vztahů     
Národní muzeum
Václavské náměstí 68, 115 79 Praha 1
tel: + (420) 224 497 202
mob: + (420) 724 412 255
E-mail:
radka_schusterova@nm.cz
www.nm.cz

Mgr. Zdeňka Kalová, DiS.
tiskový referát NPÚ
Národní památkový ústav
Valdštejnské nám. 3, Praha 1
Tel: + (420) 257 010 207
mob: + (420) 724 511 225
E-mail:
kalova@up.npu.cz
www.npu.cz

Autor: Národní muzeum

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 26.04.2024

Svátek má Oto

Citát pro dnešní den

Abys mohl vidět duhu, musí napřed přijít déšť.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz