Neprakta - Švandrlík, 50 let spolu, výstava v Praze v galerii Chodovská tvrz od 3.11. do 2.1. 2011

03.11.2010 17:07

Od středy 3. listopadu bude ve Velké galerii Chodovské tvrze k vidění souborná výstava společného díla Jiřího Wintera Neprakty a Miloslava Švandrlíka. Výstava se koná u příležitosti 50. výročí počátku spolupráce této autorské dvojice.

Neprakta - Švandrlík - 50 let spolu

Jiří Winter, známý také jako Neprakta (* 1924), je český kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista. Svou uměleckou dráhu zahájil v roce 1948 a po mnoho let tvořil uměleckou dvojici s námětářem Bedřichem Kopecným.
Miloslav Švandrlík (1932 – 2009) byl český spisovatel a humorista. Jeho nejúspěšnějším dílem se stal román Černí baroni (1969), který byl v roce 1992 zfilmován.

O původu jejich spolupráce Jiří Winter napsal: „Koncem padesátých let začal nosit do redakce Dikobrazu svoje básničky a povídky hubený černovlasý mladíček Miloslav Švandrlík. Na začátečníka to byly věci překvapivě dobré, a tak se nový autor na stránkách časopisu brzy zabydlel.“ Spolupracovat začali v roce 1960 poté, co oba získali ocenění na Festivalu humoru a satiry v Lipnici, Švandrlík za literatutu a Neprakta ve výtvarné kategorii. Společně pak vytvořili stovky kreslených vtipů, především pro československý satirický a humoristický časopis Dikobraz.

Pět výstavních místností Velké galerie bude naplněno osobitým kresleným humorem této  nepřehlédnutelné dvojice až do 2. ledna 2011.

Souběžně s touto výstavou budou v listopadu na Chodovské tvrzi v rámci programu Malé galerie k vidění figurativní plastiky mladého sochaře Jakuba Chocholouška a v prosinci grafické práce Vojtěcha Hrubanta.

 

Kulturní Jižní Město, o.p.s.
Chodovská tvrz, Ledvinova 9, Praha 11
www.chodovskatvrz.cz
 

Autor: TZ: Chodovská tvrz

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz