Výstava DOX - MARTIN PARR "Assorted Cocktail" 10. 2. – 16. 5. 2011

10.02.2011 03:48

V Centru současného umění DOX je možné od 10. února do 16. května 2011 shlédnout rozsáhlou fotografickou výstavu britského autora Martina Parra. Putovní výstava retrospektivního charakteru představuje nejvýznamnější cykly jeho dosavadní tvorby a v Praze ji navíc doplňuje výběr z novějšího projektu Luxury (2009), videoprojekce a ukázka z „Parrova světa" – rozsáhlé sbírky objektů a kuriozit.

MARTIN PARR

"With photography, I like to create fiction out of reality. I try and do this by taking society's natural prejudice and giving this a twist." (M. Parr)

V Centru současného umění DOX je možné od 10. února do 16. května 2011 shlédnout rozsáhlou fotografickou výstavu britského autora Martina Parra. Putovní výstava retrospektivního charakteru představuje nejvýznamnější cykly jeho dosavadní tvorby a v Praze ji navíc doplňuje výběr z novějšího projektu Luxury (2009), videoprojekce a ukázka z „Parrova světa" – rozsáhlé sbírky objektů a kuriozit.

Centrum současného umění DOX představuje české veřejnosti výstavu významného britského dokumen­tárního fotografa Martina Parra, člena prestižní agentury Magnum Photos, jednoho z nejvíce respektovaných a také diskutovaných současných tvůrců, který ovlivnil celou ge­neraci fotografů.
Specifický úhel pohledu, jasné barvy, humor a jemná ironie, vytvářejí dnes již nezaměnitelný rukopis umělce, který se s oblibou pohybuje mezi žánry. Je úspěšným foto­žurnalistou, zároveň často pracuje konceptuálním způso­bem a nevyhýbá se ani módní fotografii a reklamě.

Parr se proslavil zejména svými fotografiemi z 80. let zachycujícími běžný život britské střední třídy, které vyvolaly rozporupl­né reakce. Od 90. let, kdy díky spolupráci s agenturou Mag­num Photos stále více cestuje, se jeho náměty rozšiřují dále za hranice Velké Británie. Věnuje se globálním tématům ma­sové spotřeby, turistiky a komunikace; zkoumá národní cha­rakteristiky a stále se zvyšující uniformitu dnešního světa. Svým přístupem vytváří novou formu současného sociálně kritického dokumentu. „Když lidé při pohledu na mé fotogra­fie mají chuť smát se a plakat zároveň, to je přesně to, co ve mně tyto obrazy vyvolávají. Věci nejsou v podstatě ani dobré ani špatné. Vždycky mě zajímalo zobrazovat oba tyto extrémy." (M. Parr)

Výstava Assorted Cocktail („výběrová směs") byla po­prvé uvedena v Kolíně nad Rýnem na veletrhu Photokina v roce 2006, v rámci kterého byla autorovi udělena Cena Ericha Salomona. Expozice představující práce z let 1983 až 2009 obsahuje významné tematické cykly Last Resort (Poslední útočiště), Small World (Malý svět), Bored Couples (Znuděné páry), Common Sense (Zdravý rozum), Think of England (Mysli na Anglii) spolu s dalšími sériemi Think of Germany (Mysli na Německo), Knokke le Zoute (Riviéra Knokke le Zoute), Mexico, Glasgow, Phone Project (Projekt telefon) a nejnovější cyklus Luxury (Luxus).

Parr je výraznou osobností v širším kontextu. Je stále velmi aktivním fotografem, během své kariéry připravil více než šedesát autorských publikací a nespočet výstav. Věnu­je se dokumentární filmové tvorbě, působí jako editor a kurátor. Jeho velkou vášní je sběratelství. Vlastní jednu z nejroz­sáhlejších sbírek fotografických publikací, sbírá fotografie převážně britských autorů, pohlednice a suvenýry. Pražskou výstavu doplňuje ukázka z jeho obsáhlé sbírky objektů a kuriozit reflektujících politické a sociální události – konvičkou ve tvaru hlavy Margaret Thatcherové počínaje, přes hodinky se Saddámem Husajnem až po toaletní papír s Bin Ládinem. Parro­va sběratelská činnost rezonuje s jeho fotografickou tvor­bou, na kterou sám autor nahlíží jako na jistou formu sběratelství.

Martin Parr se narodil roku 1952 ve městě Epsom v hrabství Surrey ve Velké Británii. V jeho zájmu o fotografii ho už od dětství podporoval dědeček George Parr, sám nadšený amatérský fotograf. V letech 1970–1973 studoval Martin Parr fotografii na Manchester Polytechnic a od té doby pracoval na velkém množství fotografických projektů. Získal celosvětové renomé díky svému inovativnímu pojetí obrazu, odlišnému přístupu k sociální dokumentaristice a významnému přínosu britské i mezinárodní fotografii. V roce 1994 se stal řádným členem fotografické společnosti Magnum Photographic Corporation. V poslední době přesunul svůj zájem směrem k filmu a začal pracovat s fotografií i v jiných oblastech, jako je například móda a reklama. V roce 2002 uspořádala londýnská  Barbican Art Gallery a National Media Museum velkou retrospektivu jeho díla, která následujících pět let putovala po Evropě. V roce 2004 byl Martin Parr jmenován profesorem fotografie na University of Wales v Newportu a zároveň působil jako hostující umělecký ředitel mezinárodního fotografického festivalu Rencontres D’Arles. V roce 2006 mu byla udělena Cena Ericha Salomona a následně proběhla na kolínském veletrhu Photokina výstava Assorted Cocktail. O dva roky později se Martin Parr stal hostujícím kurátorem výstavy New Typologies  na festivalu New York Photo a u příležitosti PhotoEspaña 2008 získal cenu Baume et Mercier za svou dosavadní tvorbu a přínos současné fotografii. V říjnu 2010 se jako kurátor podílel na bienále Brighton Photo.

Více na www.dox.cz nebo www.martinparr.com (doporučujeme si přečíst FAQ v sekci CV na stránkách M. Parra)

Publikace
K výstavě vydalo centrum DOX fotografickou publikaci s ukázkami z jednotlivých sekcí zastoupených na výstavě. (190 Kč)

Přednáška autora
Dne 10. února v 18 hodin proběhne přednáška Martina Parra.
Rezervace na e-mailu: tereza@dox.cz
Pro další doprovodné programy sledujte aktuální informace na na www.dox.cz
Programy k projektům centra DOX probíhají obvykle v pondělí a čtvrtek.

Fotografie k výstavě ke stažení na www.mediareport.cz
© Martin Parr / Magnum Photos

Autor: TZ:DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz