Výstava obrazů - Mirka Hrdinová, malba, Chodovská tvrz, 06.10. - 31.10.2010

28.09.2010 21:24

Výstava v Chodovské tvrzi je průřezem autorčiny tvorby za posledních přibližně deset let. V obrazech z tohoto období se prolíná několik tematických rovin. Inspiraci pro obrazy hledá autorka nejen v prožitku krajiny, ale i ve figuře, respektive v tom, co může figurální kompozice vyjádřit ve vztahu k lidské situaci.

„Ráda mluvím. A ráda mluvím o obrazech – o těch, které mám ráda, které se mi líbí nebo nelíbí. O těch dobrých a dokonce i o těch špatných.

O vlastních obrazech se mi ale nikdy mluvit nechce. Když se mě někdo zeptá: „A co vlastně maluješ?“ většinou mě uvede do rozpaků. Protože – jak (a proč) mluvit o něčem, co jste namalovali právě proto, že se to slovy vyjádřit nedá? Vždyť obraz sám o sobě je sdělením (a sdílením) vzpomínky, pocitu, prožitku, příběhu, které, uzamčeno do slov, by nebylo dost přesné. Obraz sám je partner v dialogu. Nejen pro diváka, ale i pro mě. A věřte, někdy to není příliš poklidná debata. Na druhou stranu - s každým dokončeným obrazem (a někdy je zatraceně těžké říct: Hotovo.) se dozvíte něco nového, nejen o tom, co malujete, ale i o sobě.
A jako bonus: To nové zase otvírá další dveře a klade další otázky…
Takže ty polemiky s plátnem nakonec vždycky stojí za to.
Přála bych si, aby si kus toho pocitu odnesl i divák…“
                                                                               Mirka Hrdinová

Mirka Hrdinová - životopis

Nar. 1964 v Praze, kde žije a pracuje.
Vystudovala gymnázium a pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kde v roce 1988 získala doktorát v oboru teorie výtvarné výchovy.

Těžištěm její práce v oblasti volné tvorby je expresivně figurativní malba (především olej na plátně). Vedle malby se, byť zřídka, zabývá i volnou grafikou (suchá jehla, linoryt) s převážně literární inspirací.
Mnoho let se věnuje grafickému designu – pracuje jako grafik KD Mlejn v Praze
a kromě toho spolupracuje s řadou firem a organizací na tvorbě koncepce propagačních materiálů, logotypů, ilustrací a návrhů. (Za všechny jmenujme např. Supraphon, Divadelní ústav / ASSITEJ, A.R.G.O., nakladatelství Jinan a H&H, Rockovou školu Come To Jam nebo Klub Porta Praha.)

Nedílnou součástí její práce je rovněž práce pro divadlo – konkrétně pro  divadlo Radar při DDM Praha 7, kde kromě plakátů a programů navrhla kostýmy a scénu k mnoha inscenacím. V minulosti se zabývala i pedagogickou činností – jako lektorka výtvarných kurzů a profesorka výtvarné výchovy na gymnáziu.

Společné výstavy (výběr):
1986 - Divadlo hudby – Praha, 1990 - OKD Stodůlky – Praha, 1990 - Haus St. Josef - Matran, Švýcarsko, 1992 - Výtvarný salon Sdružení malířů Praha - Galerie Citadela - Praha
1998 - Výstava pro nadaci Musica noster amor - Galerie MIRO – Praha, 2000 - Salon 2000 - Sjezdový palác Výstaviště – Praha, 2009 – Delirium -

Samostatné výstavy (výběr): 1989 - Galerie v Karlově ulici – Praha, 1990 - Klub školství a vědy – Praha, 1991 - Supraclub – Praha, 1992 - Galerie Luka – Praha, 1994 - Galerie Domino – Praha, 1995 - „Keltská krajina“ - Výstavní síň Atrium – Praha, 1997 - Galerie Řásnovka – Praha, 2000 – Grafika – Galerie Café Locál, 2000 - Galerie Bolka Polívky – Brno
2001 –  „Obrazy  (Amerika)“ - Galerie Luka – Praha, 2001 - Galerie Nostalgická myš – Šemánovice u Kokořína, 2003 – „Obrazy“ – Galerie Café Locál Praha, 2006 – „ Kostýmy, scéna“ - Galerie Café Locál Praha

Obrazy v soukromých sbírkách ve Francii, USA, Chorvatsku, Čechách a na Slovensku.

Velká galerie Chodovská tvrz
Ledvinova 9
149 00 Praha 4
Galerie otevřena
út-ne, 13.00-19.00
tel. pokladna:267 914 831
e-mail: info@chodovskatvrz.cz
www.chodovskatvrz.cz

 

 

 

Autor: TZ: Chodovská tvrz

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz