Výstava Praha - David Černý ENTROPA, výstava prodloužena do 30.4.2010!

04.01.2010 13:07

„Dox je místem, kde nepředvídatelnost umění je hodnotou, jež umožňuje nečekaný přínos. Dílo Entropa a její příběh je toho ideálním příkladem,“ říká Leoš Válka, ředitel Centra současného umění DOX.

Kontroverzní dílo Entropa vytvořené českým umělcem Davidem Černým bude od 12. června do 4. ledna 2010 vystavené v holešovickém Centru současného umění DOX. Umělecký projekt vznikl u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie a byl do poloviny května umístěn v budově Rady Evropské Unie v Bruselu.

Kontroverzně proslavené dílo, které sochař vytvořil u příležitosti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v Bruselu, tak mohou konečně posoudit i čeští občané.  Po dobu vystavení v centru DOX mohou diváci přímo na místě hlasovat, zda se jim Entropa líbí či nikoliv. Své názory mohou také vyjádřit na stránkách www.tyden.cz.

Plastika, která provokujícím způsobem zobrazuje stereotypy spojované s jednotlivými zeměmi EU, vzbudila totiž mnoho emocí a diskusí v Česku i ve světě. Pobouřila nejvíce některé Bulhary – turecký záchod „představující“ Bulharsko musel být zakryt.

Publikum se může těšit na celou řadu doprovodných akci. Kupříkladu se bude diskutovat o tom, co pro nás znamená Evropa. Dalším tématem bude propagace české kultury v zahraničí. Právě v tomto směru učinil David Černý pro Českou republiku mnoho. Dle britského listu The Guardian je plastika z marketingového hlediska neskutečně úspěšná - málokterému uměleckému dílu se podaří dostat do hlavních zpráv po celé Evropě!

Černý mystifikoval dokonce i českou vládu, neboť plastiku vydával za práci 27 evropských umělců. Ve skutečnosti mu pomohli vytvořit neexistující weby fiktivních tvůrců především Krištof Kintera a Tomáš Pospiszyl. Černý se posléze omluvil a dodal: „Věděli jsme, že k odhalení pravdy dojde. Ještě předtím jsme chtěli vědět, zda se Evropa dokáže sama sobě zasmát. Na počátku ale byla otázka, co vlastně o Evropě víme.“ Plastika Entropa „paroduje společensky angažované umění, které balancuje na hraně mezi rádoby kontroverzními útoky na národní charakter a nezávadnou výzdobou oficiálních prostor,“ nechal se slyšet autor.


Kniha David Černý: Promrdané roky III, The Fucking Years III je k dostání v v Centru současného umění DOX, od 11. června ji lze zakoupit na www.respekt.cz a 29. června vyšla spolu s týdeníkem Respekt.

Sledujte aktuality na Facebooku:

Profil ENTROPA_V_DOXU

www.facebook.com/pages/Praha-Czech-Republic/ENTROPA_v_DOXu/101356200688


Rádi bychom Vás upozornili, že za nepříznivého počasí jako je déšť, mlha, silný vítr, sněžení apod. je ENTROPA z technických důvodů vypnuta. Za vzniklou nepříjemnost se omlouváme.

Centrum DOX

 

 

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz