Výstava Praha - Herbert Tobias (1924-1982), Galerie Rudolfinum 14. 1. 2010 - 28. 3. 2010

16.01.2010 13:48

Herbert Tobias patří k nejvýznamnějším německým fotografům druhé poloviny 20. století. V 50. a 60. letech získal jméno v Berlíně a Paříži díky svým nekonvenčním módním fotografiím, dnes je však proslulý zejména jako autor náladových městských výjevů, subtilních portrétů a erotických zobrazení mužů.

Herbert Tobias – Autoportrét Paříž, 1953

Retrospektivní výstava představuje jeho dílo poprvé v celé šíři a rozmanitosti, a to v tematických celcích jako např. Pohledy, Rusko, Prchavé okamžiky, Píseň o sexuální závislosti, Osamělost. Herbert Tobias v mnohém předběhl dobu, ve které žil a mnohé z jeho fotografického díla nalezlo své pokračovatele a následovníky.

Pomíjivé chvíle

Herbert Tobias si liboval v inscenování obrazů, přesto se často nechal prostě unést realitou. Jeho výjevy z každodenního života v Paříži, Berlíně nebo New Yorku patří k tradici street photography. Tobias ovšem nikdy nevyužíval detaily skutečnosti se záměrem vytvořit kritický obraz společnosti. Byl fascinován jednotlivými lidmi a vitalitou chvíle.

Jeho snímky z Paříže mají osobitou atmosféru, poklidné kouzlo, které přesahuje chvíli, zachycenou obrazem.
Ve válkou zničeném Berlíně objevil Tobias absurdní poezii všedního života uprostřed trosek. Rumiště se stává bizarní scénou, na níž zřetelně vystupuje do popředí vůle k přežití, která byla po válce tak silná.

Pózy

Zatímco ženy na Tobiasových fotografiích jsou obvykle profesionální manekýnky, muži patřili k okruhu fotografových přátel a známých. Koketní pohledy do kamery byly v případě manekýnek součástí profese. Jsou svůdně krásné – ale nedostupné. Naproti tomu mužští modelové flirtují s objektivem vždy takovým způsobem, že se zdá, jako by jejich pohledy patřily především fotografovi. Ten se tak stává součástí obrazu, i když je skrytý za kamerou.

Florální ornamenty

Příroda sama o sobě jako obrazový motiv Tobiase nikdy nezajímala. Často ale používal jemné větvičky, květy a listy jako rekvizity svých obrazových kompozic. Těmito jednoduchými prostředky dosáhl často mimořádně atraktivních, senzuálně působivých výsledků. S florálními prvky zároveň do jeho pečlivě aranžovaných scén vstupuje jistá přirozenost.

Rusko

Ve věku devatenácti let byl Herbert Tobias odvelen na východní frontu. Fotografie, které tam pořídil, již odhalují jeho neobyčejnou schopnost fotografického vidění. Jeho snímky z Ruska se vyznačují metaforickou intenzitou a symbolickým obsahem, a tak se vymykají z kategorie dokumentárních snímků nebo běžných upomínkových momentek mladého vojáka. Tobias zachycuje lidi postižené válkou – na obou bojujících stranách – s empatií, která je naprosto mimořádná.


Píseň o sexuální závislosti

Herbert Tobias nikdy nepopíral, že ho sexuálně přitahují muži – v životě i v umění.V prudérním adenauerovském Německu byla homosexualita stále trestná a Tobiasovo odvážné přiznání homosexuální orientace tedy bylo nejen věcí osobní kuráže, ale přímo politickým postojem. Od padesátých let zobrazoval Tobias nejrůznějšími způsoby homosexuální senzualitu, touhu a rozkoš. Jestliže v jeho raných snímcích spočívá erotická jiskra v pohledu a subtilní sexualitě, pak portréty pro gay časopisy ze sedmdesátých let se vyznačují přímostí, jaká byla pro tuto dobu charakteristická: figurativní svůdnost se proměnila v nahou realitu.

Galerie Rudolfinum
Alšovo nábřeží 12
110 01 Praha 1

E-mail: galerie@rudolfinum.org
Tel.: +420 227 059 205
Fax: +420 222 319 293

Pokladna: +420 227 059 309
E-mail:
pokladna@rudolfinum.org

www.galerierudolfinum.cz

Otevírací doba:
úterý-středa, pátek-neděle: od 10 do 18 hodin
čtvrtek: od 10 do 20 hodin

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 24.04.2024

Svátek má Jiří

Citát pro dnešní den

Nikdy nemůžete změnit minulost, můžete však vytvářet přítomnost.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz