Výstava Praha - Jiří Trnka – Zahrada Jiřího Trnky, Galerie Smečky 9. 12. 2009 – 30. 1. 2010

29.12.2009 12:59

Již šestnáct let uplynulo od poslední velké výstavy Jiřího Trnky v české metropoli. Tuto  etapu v prosinci letošního roku přerušila až Galerie Smečky, která od 9. prosince 2009 nabídne svým návštěvníkům výstavu jeho více než stovky děl s názvem „Zahrada Jiřího Trnky“.

Unikátní exponáty z dílny jednoho z nejznámějších českých výtvarných umělců budou v centru Prahy k vidění až do konce ledna příštího roku.

Ilustrace Karafiátových Broučků, Pohádek Hanse Christiana Andersena, ale také řada obrazů soch a loutek z dílny Jiřího Trnky bude od zítřka k vidění v Galerii Smečky poblíž Václavského náměstí. Výstava slavného českého výtvarníka nabídne více než stovku exponátů, které zapůjčily významné galerie z celé České republiky. Většinu prací však vlastní Trnkova rodina. „Jsme nesmírně rádi, že nám Trnkovi dědicové tato díla, především loutky a plastiky, která se na výstavách obvykle neobjevují, zapůjčili. Praha tak bude po šestnácti letech svědkem výstavy českého velikána výtvarného nebe,“ uvedl Jiří Hamšík, předseda správní rady Nadačního fondu Galerie Smečky, který výstavní prostory v centru metropole spravuje.

Expozice nesoucí stejný název jako Trnkova nejznámější knížka, kterou sám napsal i ilustroval, bude v pražské galerii otevřena  až do konce ledna příštího roku. Vhodná je podle její kurátorky Jany Orlíkové pro všechny věkové kategorie. „Tvorba Jiřího Trnky neoslovuje pouze děti, je to umělec dobře známý i mezi dospělou generací. Jeho návrhy kostýmů můžeme dodnes vidět v mnoha českých historických filmech, například Císařův pekař, Pekařův císař a mnoho dalších,“ poznamenala Orlíková.

Galerie Smečky je otevřena od úterý do soboty od 11 do 18.30 hodin. Děti, studenti, důchodci a zdravotně postižení mají vstup zdarma, stejně jako držitelé Zákaznické karty Pražské plynárenské. Ostatní zaplatí 10 korun.

Galerie Smečky je spravována Nadačním fondem, který byl zřízen za účelem správy galerie. Pražská plynárenská, a. s., dlouhodobě pronajatý objekt, jenž je ve vlastnictví Městské části Praha 1, pro tyto účely zrekonstruovala. Během několika let své existence se stala významnou výstavní síní, která si našla své místo na kulturní mapě hlavního města Prahy.

GALERIE SMEČKY / TEL. + 420 222 210 268 / galerie.smecky@ppas.cz / www.galeriesmecky.cz

Koncepce výstavy a katalogu : Mgr. Jana Orlíková

Exponáty zapůjčila rodina Jiřího Trnky // Národní galerie v Praze // Moravská galerie v Brně // Východočeská galerie v Pardubicích //Galerie výtvarného umění v Ostravě // Západočeská galerie. Plzeň //Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Realizace : Přemysl Řepa
Překlad do angličtiny Gerald Turner
Katalog : Studio Trnka s.r.o.
Grafika tiskovin : Klára Trnková
Tisk : Těšínské papírny, s.r.o.
Architekt Galerie Smečky : Tomáš Štajnc
Projekt a rekonstrukce : d.plus, projekční a inženýrská a.s.

Zdroj: TZ Galerie Smečky

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 27.04.2024

Svátek má Jaroslav

Citát pro dnešní den

Štěstí potichu vchází dveřmi, které jsi nechal otevřené.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz