Výstava Praha - Ota JANEČEK - Malá retrospektiva, Chodovská tvrz, 03. 02. 2010 - 28. 02. 2010

20.01.2010 13:29

"Probouzím se časně ráno – ještě za tmy a zjišťuji, že první, ještě podvědomé myšlenky nedělají nic jiného, než navazují na to o čem se mi celou noc zdálo. Formuluji a definuji nové obrazy."

Únor na Chodovské tvrzi je již po deset let díky kurátorovi Milanu Martinkovi neodmyslitelně spjat s dílem Oty Janečka. Každý rok měli návštěvníci Chodovské tvrze možnost shlédnout jinou výseč z nesmírně mnohotvárného Janečkova uměleckého odkazu. Desáté výročí je pak jistou výzvou k rekapitulaci. A tak únor 2010 na Chodovské tvrzi bude ve znamení Malé retrospektivy.

Ota Janeček za více jak půl století své aktivní umělecké tvorby, od počátku čtyřicátých let dvacátého století, prošel neobyčejně složitým uměleckým vývojem plným zvratů a zdánlivě zcela odlišných malířských směrů. Od modiglianovských portrétů žen a kubistických zátiší, přes obrazy Rájů a Trav, přes obrazy Českého středohoří, přes obrazy velkoměst a předměstí až k zobecněným rostlinným motivům v cyklu Flóry, k základu života - k buňce, k prazákladu vesmíru,  až ke struktuře hmoty v šedesátých letech. Je to vývojová cesta od figurální malby, od zátiší, od krajiny viděné mnoha rozličnými způsoby k nefigurální malbě, k malbě, jež vykazuje všechny znaky abstrakce až na jednu drobnost. Ota Janeček odmítal tyto obrazy označit za abstraktní. Říkal: „Jsou to obrazy světa kolem mne, obrazy věcí jak je vidím i co o nich vím.“ A je to také cesta zpět ke krajině, viděné však tentokrát v symbolické podobě plné náznaků a jinotajů, jež se v tvorbě umělce postupně prosazuje od prvé poloviny sedmdesátých let.

Jedno však zůstává společné; zájem o přírodu ve všech jejich formách. Tak jako futuristé byli fascinováni světem techniky – auty, telegrafními sloupy, komíny továren, tak Ota Janeček byl okouzlen přírodou, všemi jejími formami, živými i těmi zdánlivě neživými, mikrosvětem i  makrosvětem. Buňka, struktura krystalu, vysněné obrazy dalekých světů, let semínek krajinou, nebo svět zpěvavých ptáčků  a vran, to všechno jsou jen různé pohledy na jednu a tutéž přírodu.

Tomáš Janeček


Výstava obrazů, soch a kreseb 

Velká galerie:
Chodovská tvrz

Ledvinova 9
149 00 Praha 4

tel.: 267 914 831
info@chodovskatvrz.cz www.chodovskatvrz.cz

Galerie otevřena: út - ne, 13.00 - 19.00

Zdroj: TZ Chodovská tvrz

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz