Výstava Praha - VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI ČESKÉHO OLYMPISMU, Výstava 3.12.2009 – 4.4.2010

16.01.2010 13:00

Výstava ku příležitosti 110. výročí založení Českého olympijského výboru. Představuje předsedy a generální tajemníky Českého a Československého olympijského výboru, české členy Mezinárodního olympijského výboru a další činovníky českého olympijského hnutí.

Sedminásobná olympijská vítězka Věra Čáslavská

Návštěvníci si mohou prohlédnout více jak 300 exponátů ze sbírek Oddělení dějin tělesné výchovy a sportu, ale i zapůjčené předměty Věry Čáslavské, Jana Železného, Emanuela Bosáka a dalších. Vystavena je stříbrná Putovní cena dr. Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského od Otakara Španiela, zlaté olympijské medaile Věry Čáslavské a Jana Železného, stříbrný olympijský řád Mezinárodního olympijského výboru udělený Ludvíku Daňkovi, slavnostní stejnokroje českých olympioniků, ale také obrazy Věry Čáslavské nebo Josefa Rösslera Ořovského.

Nechybí ani medaile našich olympioniků ze sbírky Oddělení dějin tělesné výchovy a sportu, např. zlaté medaile Bedřicha Šupčíka za šplh na laně z OH 1924 či medaile olympijských vítězů Ventury a Váchy z roku 1928. K historicky nejvzácnějším exponátům patří kašmírový praporek s českým zemským znakem, s nímž cestovala česká výprava na V. olympijské hry do Stockholmu v roce 1912. Pozornost upoutá nádherné kimono – osobní dar japonského císaře paní Věře Čáslavské.

Na výstavě je k vidění i oblečení, které bude mít svou premiéru na zimních olympijských hrách ve Vancouveru v příštím roce. Historické brusle, lyže i sportovní olympijské oblečení vytváří improvizovanou šatnu zimních olympijských her.

Součástí výstavy je statistický přehled umístění našich sportovců na všech OH a ZOH i malá fotografická galerie našich olympijských vítězů.


Nová budova Národního muzea,
Vinohradská 1, Praha
Email: nm@nm.cz
www.nm.cz
Telefon: 224 497 111, 224 497 352

Spojení: Metro A, C - st. Muzeum

 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz