Výstava v Praze - Gilbert & George v centru DOX: Cesty 1972 - 1992.Od 7.10. do 2.1.2011

08.10.2010 06:43

Uznávaná britská dvojice Gilbert & George se v Centru současného umění DOX představí české veřejnosti šesti uměleckými díly, vytvořenými v letech 1972 až 1992.

Gilbert & George - Cesty 1972 - 1992

Umělci, kteří prosluli počátkem sedmdesátých let specifickým druhem performance nazývaným "živé sochy", jsou dnes spojováni s fotografickými díly, které kolorují a sestavují v pravidelném rastru do větších formátů. Výstavu je možné navštívit od 7. října do 2. ledna.

Ve stejnou dobu probíhá v Galerii Rudolfinum mezinárodní přehlídka Decadence Now!, která tvorbu Gilberta & George staví do specifického kontextu.

Tvorba dvojice Gilbert & George měla velký vliv na generaci umělců osmdesátých a devadesátých let, tedy období, které pokrývá právě tato expozice. Výběr děl dobře reprezentuje všechny základní etapy v tvorbě dvojice: zpočátku chaotické dílo seskupené do asymetrických celků (The Major´s Port) dostává symetričtější formu (Human Bondage) a poté vstupuje barva (Fuck), která následně přebírá v obrazech umělecké dvojice hlavní roli. Podtitul výstavy Cesty je odvozen od největšího díla (253 x 639 cm) prezentovaného v centru DOX v horní galerii věžního prostoru určeného pro speciální projekty, jako například instalace typu site-specific nebo jiná velkoformátová výtvarná díla. Právě dílo Cesty, které je symbolem přechodu a hledání, považuje kurátor Otto
M. Urban ve tvorbě Gilberta & George za přelomové.

Retrospektivní charakter výstavy se uzavírá rokem 1992, ze kterého pochází dílo Yell. Z let 1997 a 2005 pak pocházejí exponáty vystavené v Galerii Rudolfinum. „Dá se říci, že Rudolfinum prezentuje tvorbu dvojice Gilbert & George od 2. poloviny 90. let do současnosti, zatímco DOX představuje období předchozí.  Výstava v centru DOX je sestavena tak, aby fungovala samostatně. Rudolfinum lze pak vnímat jako doplnění,“ říká o volbě vystavených děl kurátor Otto M. Urban a dodává: “Jde o skutečně prestižní a reprezentativní výběr.“

 K výstavě vydává centrum DOX doprovodnou publikaci s úvodním textem Otto M. Urbana.

Gilbert & George
Britskou uměleckou dvojici Gilbert & George tvoří Gilbert Proesch, narozený roku 1943 v San Martinu v Itálii, a George Passmore, narozený roku 1942 v Plymouthu v Anglii. Seznámili se při studiu sochařství na St. Martins School of Art v Londýně v roce 1967.  Od té doby jsou životními i uměleckými partnery.
Počátky jejich tvorby jsou spjaty s uměleckým žánrem zvaným performance art (zkráceně performance). Charakteristickým rysem jejich performancí byla prezentace momentů a situací každodenního života, které nazývali živoucími sochami a dokumentovali pomocí fotografie, případně filmu a videa. Vystupovali v nich ve společenských oděvech, v nichž se objevují i ve své pozdější tvorbě. V ní Gilbert & George dále rozvinuli svou práci s fotografií tím, že zvětšeniny začali kolorovat jasnými primárními barvami a sestavovat do větších souborů v pravidelných sítích.  Ve své práci často volí témata narušující společenská tabu, která čerpají z prostředí londýnského East Endu, kde Gilbert & George žijí a tvoří.

Dvojice je nositelem řady ocenění včetně prestižní britské Turner Prize (1986).  Roku 2005 zastupovali Velkou Británii na Benátském bienále, roku 2007 uspořádala Tate Modern jejich retrospektivní výstavu. Tvorba dvojice Gilbert & George je zastoupena v mnoha soukromých a veřejných sbírkách na celém světě.

Doprovodné programy:
Centrum současného umění DOX připravuje k výstavě sérii doprovodných programů. Akce se konají v přednáškovém sále nebo kavárně centra DOX od 18 hodin. Aktuální nabídku doprovodných programů naleznete na www.doxprague.org.

25.10. 2010
Karel Císař: Mřížka a řád v díle Gilberta a George
Přednáška bude věnována přehodnocení umělecké a společenské role, jakou v díle Gilberta a George hraje mřížka a řád. Zaměří se přitom nejen na jejich známé fotografické obrazy ze sedmdesátých a osmdesátých let, ale i na jejich práci s kresbou, filmem a archivem.

15.11. 2010
Jiří Valoch: Fotografie v konceptuálním umění s ohledem na ranější tvorbu Gilberta a George
Fotografie dostala v konceptuálním umění některých autorů klíčovou roli, protože byla vlastní linií, jejím dokumentem podobně jako textová formulace v těch nejradikálnějších podobách konceptů. Řada autorů začala používat fotografii jako přesnou artikulaci svého konceptu, počínaje manželi Becherovými a Edwardem Ruschou, jiní například kombinovali fotografii s textem.

2.12.2010
Pavlína Morganová: Živá socha / Living Sculpture
Přednáška představí v širším kontextu proměny sochy v umění 20. století s důrazem na prolínání sochařství a akce a tvorbu Gilberta a George.

K výstavě jsou připraveny pravidelné nedělní komentované prohlídky. Pro školy, rodiny i zájmové skupiny je připraven speciální vzdělávací program na téma „Tabu v umění“. Více informací na www.doxprague.org.

 Partneři centra DOX: 
Zdeněk Bakala, Hlavní město Praha, Ministerstvo kultury ČR, TECHO, a.s., Premiant City Tour s.r.o., Prague Events Calendar, Poster Infinity s.r.o.

Mediální partner centra DOX:
Hospodářské noviny

KONTAKTY:
Centrum současného umění DOX
Adresa kanceláře
Vojtěšská 8, 110 00 Praha 1
T: +420 224 930 927
E: info@doxprague.org nebo media@doxprague.org
Adresa výstavních prostor
Poupětova 1a, 170 00 Praha 7
www.doxprague.org
www.facebook.com/DOXPrague.cz

Autor: TZ: DOX

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 19.04.2024

Svátek má Rostislav

Citát pro dnešní den

Zázrak není létat vzduchem nebo chodit po vodě, ale chodit po zemi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz