Výstava v Praze - TEREZA HEJNOVÁ/INTERSPACE, galerie Vernon

02.12.2010 14:05

V netradiční galerii Vernon Projekt vytvořené z bývalé výlohy obchodu představí v prosinci svůj nový konceptuální projekt česká umělkyně Tereza Hejnová. Vernisáž proběhně 9.12. v 18.00. Výstava bude k vidění až do 17. 1. 2011

Tereza Hejnová

Tereza Hejnová vystudovala Vysokou školu Uměleckoprůmyslovou v Praze, obor Sklo v architektuře, který byl následně přejmenován na ateliér Prostorové tvorby.
Práce s prostorem je také hlavní linií, kterou se Tereza Hejnová zabývá. Konkrétní prostor je pro ni základní inspirací, východiskem pro umělecký nápad.

Tereza Hejnová se nevěnuje příliš volné umělecké tvorbě. Umělecká práce je u ní většinou spojena s užitečností. Proto její díla často vznikají v propojení s architekturou, interiérovým či grafickým designem. Do jejích děl, jakkoli mají praktickou funkci, se však velmi silně promítá myšlení volného umělce (sochaře), kreativita a nový úhel pohledu.
Osobitá imaginace Terezy Hejnové se odráží i ve výstavě pro galerii Vernon Projekt, na jejíž počátku stojí opět prostor – prázdná, každodenní výloha.

INTERSPACE

V projektu INTERSPACE se Tereza Hejnová zabývá realitou určitého prostoru, jeho materiální ukotveností, jeho tvarem, strukturou a “prostorovostí”, která je, zdá se neměnná. Stěny, zem, strop, výklenky. To vše tvoří podobu prostoru, kterou v základu není možné změnit. Anebo snad ano?
Tereza Hejnová přichází zkoumavě do interiéru galerie Vernon Projekt. Zapisuje míry prostoru, kreslí jeho půdorys, aby ho posléze uvolnila, přetočila a nechala vzlétnout do výšky.
Vzniká instalace, atraktivní interiérový design, prostor uvnitř prostoru – INTERSPACE.

„ Instalace INTERSPACE vychází z jednoduchosti bílého, proskleného prostoru galerie Vernon Projekt. Půdorys místnosti jsem v geometrických tvarech přenesla do interiéru. Rozdělila jsem ho do třech tvarů - objektů vytvořených z plexiskla, které jsou zavěšeny ze stropu galerie a diagonálně tak dělí prostor interiéru. Hrany těchto tří částí jsou nasvícené, tak, aby objekt působil i jako designový čistý předmět. Materiál objektu, tedy průhledné plexisklo, dokresluje interiéru hloubku a otevírá prostupnost světlu. Nasvícené hrany této desky stimulují zájem diváka a za tmy vytváří neznámé nepopsatelné souhvězdí.”

Pohled Terezy Hejnové je pohledem architekta, interiérového designéra. Práce s hmotou a zároveň abstrakcí je pro ní více než typická. Porovnejte reálný originál půdorysu prostoru a jeho uměleckou mutaci, která inspirativně přináší nové možnosti tvaru a živě si hraje s naší imaginací.

www.galerievernon.com
galerie Vernon

 

Autor: TZ:galerie Vernon

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 29.03.2024

Svátek má Taťána

Citát pro dnešní den

Není umění nikdy nespadnout, ale vždy se znovu zvednout.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz