Botanická zahrada - "I masožravé ženy milují haraburdí", aneb program k prasknutí

16.09.2010 06:16

MASOŽRAVKY: 18. – 26. září, úterý až neděle, 9 – 19 hodin, BZ v Troji – skleník Fata Morgana + zásobní skleník. Zelení dravci útočí... Bohatý program v Botanické zahradě v Tróji až do konce měsíce září.

MASOŽRAVKY: 18. – 26. září

Ve skleníku Fata Morgana představíme rody: láčkovka (Nepenthes), heliamfora (Heliamphora), bubinatka (Utricularia), genlisea (Genlisea) a rosnatka (Drosera) ze sbírek botanické zahrady a našich předních pěstitelů. Výstava v zásobním skleníku se zaměří především na masožravé rostliny rodu špirlice (Sarracenia), mucholapka (Dionaea) a tučnice (Pinguicula).

Štola ve skleníku Fata Morgana: výstava fotek Joachima Nerze ze stolových hor
Prodej - Zásobní sklení v pěstebním zázemí Areál ZÁPAD
Po celou dobu konání výstavy (kromě pondělí 20.9. - zavřeno) je zajištěn prodej masožravých rostlin a poradenská služba pěstitelem Ing. Kamilem Páskem. V prodejním místě vám také zajistí přesazení donesených rostlin do kvalitního čerstvého substrátu. Zde můžete rovněž zakoupit odbornou literaturu a získat Opravník omylů o masožravých rostlinách z pera kurátora sbírky masožravých rostlin Vlastika Rybky.
Víkendová průvodcovská služba: O víkendech vás zdarma v každou celou hodinu (od 10 do 17 h) světem masožravých rostlin provedou a s fenoménem masožravosti seznámí školení průvodci.
Pro školy výklad s pracovními listy na téma masožravé rostliny: objednávky na telefonu 603 582 191.

Zahrada patří ženám: 18. + 19. září

 10 – 18 hodin, BZ v Troji – venkovní expozice Areál JIH

Venkovní expozice bude plná kvetoucích trvalek, letniček, některých léčivých bylinek a středomořské flory, z níž pochází mnoho aromatických rostlin, které našly uplatnění v kosmetice. Své znalosti si můžete vyzkoušet v nových pracovních listech a při poznávačce zaměřené na léčivé rostliny, koření a na ty, které můžete najít v různých kosmetických přípravcích. To a ještě mnohem víc nabídne tento víkend ženám všech věkových kategorií. Na celý den připraven pestrý program, z něhož si každá návštěvnice určitě vybere to, co je jí milé...

Po oba dny: 
Kosmetická poradna včetně nalíčení zdarma pod vedením partnerky akce paní Mgr. Kláry Baumrukové (nezávislé kosmetické poradkyně MARY KAY).
Od 14 hodin módní přehlídka MÓDA V ZAHRADĚ  Modelingové a reklamní agentury MODELING PRAHA pod vedením Jaroslavy Janečkové. Klasické i extravagantní modely na přehlídku zapůjčí Lenka Miháliková.
Zkouška paruk a příčesků paní Matysové.
Aranžování misky na stůl z živých květů a plodů.
Dostanete odpověď na otázku „Co se zahradou?" A to od takových odborníků, jakými jsou Ing. Petr Herynek (neděle) a RNDr. Václav Větvička (sobota), jehož poradenství bude spojeno i s prodejem a autogramiádou knih.
Program plný malování, kreslení, korálkování ... pro děti.

Sobota 18. 9.: 17 h - Celý svět tančí skotské tance (přijďte se i vy naučit základní taneční kroky, které vás naučí členové Caledonian Club)
Neděle 19. 9.: 16 h - Taichi akademie (ukázky čínského bojového umění a zdravotního cvičení, zacvičit si můžete i vy)

Trojský den: 18. září

Den plný hudby a her v zahradě Zámku Troja, 9-18 hodin

PROGRAM: dýňové hrátky * malířská a sochařská dílna * zpřístupnění sklepů zámku Troja s ochutnávkou vína * skákací boty * sportovní program * informačně-zábavný stánek ZOO pro děti
10, 11 a 16 h  vystoupení s kontaktními zvířaty
13.30 h  koncert JazzKombo 
15 h   ...téměř divadelní společnost vystoupí s loutkovým představením Čarodějnice v kumbálu a Dva klíče 
16.30 h  přivítání a projevy zástupců MČ Praha - Troja, ZOO Praha, BZ a GHMP
16.45 h  představení nejzajímavějšího přírůstku ze světa masožravých rostlin v botanické zahradě / křest zvířete
17 h   v rytmu samby účastníky roztančí TAM - TAM BATUCADA
Držitelé Trojské karty 2010 budou mít tento den zdarma plavbu z Rašínova nábřeží do Troje a dostanou při vstupu do zámecké zahrady poukaz na 1 nealko nebo pivo a 2 dcl bílého vína z vinice sv. Kláry.
Společně s LOUKAMOSAIC si můžete sestavit mozaiku a podpořit tak Nadační fond Krtek. Cena kompletu LoukaMosaic je 199,-Kč a zahrnuje certifikát k mozaice, sběratelský tisk, materiál pro tvorbu dvou mozaik a umístění v galerii na webové stránce www.femancipation.com, kde naleznete informaci o IQ kvízu se soutěží o let balónem pro dvě osoby.
A stále ještě probíhá:

HISTORICKÉ VINOHRADNICKÉ NÁŘADÍ: do 30. září

 denně 9-19h, BZ v Troji – Vinice sv. Kláry + výstavní sál

Vinařovo "haraburdí" navazuje na loňskou výstavu plnou nářadí a náčiní, se kterým pracovali naši dědové na zahradách a v sadech. Tentokrát tedy stroje, strojky, nářadí a literatura pro práci ve vinici. Ve výstavním sále nalezneme i drobnější exponáty: etikety, sbírku korkových špuntů, staré učebnice a další „vychytávky“. V expozici Vinice svaté Kláry jsou k vidění robustnější předměty. Tím největším je historický lis z roku 1801 ze Stavěšic (na fotografii), který vloni BZ zakoupila od soukromého majitele.
Přijďte se opět potěšit precizností strojů a nástrojů z dob minulých. Jistě mnohé znáte ze svého okolí, ale třeba objevíte něco, s čím jste se nesetkali... 

více informací: www.botanicka.cz

 

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 30.04.2024

Svátek má Blahoslav

Citát pro dnešní den

Je lepší zapálit svíčku, než si stěžovat na tmu.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz