Botanická zahrada v Tróji - akce motýli: kukly již „nalétávají“, 500 motýlů „dozrává“ ve společnosti smaragdové liány

29.03.2010 10:08

Jednou z návštěvnicky nejúspěšnějších akcí je v Botanické zahradě hl. města Prahy již tradičně výstava Tropičtí motýli (každoročně si ji během 1 měsíce nenechá ujít více než 45.000 obdivovatelů).

500 motýlů „dozrává“ ve společnosti smaragdové liány

Ta letošní (již osmá, první ročník slavnostně otevíral v červnu 2004 skleník Fata Morgana, a v roce 2005 se uskutečnily výstavy rovnou dvě = jarní + podzimní) sice začíná „až“ 2. dubna, ale aby se na ní dalo na co dívat, musí se v dostatečném časovém předstihu obstarat a nechat „dozrát“ kukly. Z nich se pak budoucí tropičtí krasavci líhnou přímo před zraky návštěvníků....
Právě v těchto dnech (poprvé minulé úterý, podruhé v pátek) dorazil spěšný kurýr s expresní zásilkou čítající celkem více než 1.000 kusů kukel. Jde o kukly motýlů, které zahrada zakoupila ve Stratfordu nad Avonou, v tamní motýlí farmě. Ve volné přírodě se vystavovaní motýli vyskytují především v Africe, na Kanárských ostrovech, Filipínách, Thajsku, Malajsii a ve Střední a Jižní Americe. V ojedinělých případech si zaletí  i do jižní Evropy.
Troja je tak jedním z mála míst na světě, které neleží v tropech a přesto se v něm líhnou tropičtí motýli!

Jsou jim k tomu účelu vytvořeny přímo ideální podmínky:

1.Každá kukla je speciálním lepidlem přilepena za „zadeček“, to aby při líhnutí měl motýl oporu a dokázal se z kuklového sevření vymanit.

2.Kukly jsou i s oporou umístěny do líhniště - prosklených vitrín s otevřenou vrchní stěnou (tudy vylíhnutí motýli vlétají do prostoru expozice), kde jsou zajištěny nezbytné životní podmínky pro život: vysoká teplota a vzdušná vlhkost.

3.Vylíhnutí motýli potřebují dostatek kvalitní stravy: na speciálních krmítkách servírujeme nahnilé ovoce a medový roztok - to pokud nejsou spokojeni s nabídkou nektaru z právě  rozkvetlých květů...
 
Tropičtí motýli mají letos obrovské štěstí! Mohou si pochutnat na nektaru z právě kvetoucího květu „smaragdové liány“ - dřevnatějící liány, kterou v roce 1838 objevila posádka lodi kapitána Charlese Wilkese během první americké přírodovědné expedice, když si „odskočila“ u ostrova Luzon do dvojkřídlačového lesa hory Mount Makiling!!!! Trojská zahrada získala řízky Strongylodonu macrobotrys darem z botanické zahrady v Bonnu v roce 2002...

Rostlina se v přírodě pne po stromových velikánech a běžně dosahuje délky 20 m. Má vytrvalé trojčetné listy, lesklé a v čase rašení temně fialové. Obrovské převislé hrozny velkých člunkovitých květů dosahují délky až 90 cm připomínají spíše než květ nahoru ohnutý zobák papouška :-).

Jejich neobvyklou a v rostlinné říši ojedinělou barvu přesně vystihuje anglické označení Jade vine „nefritová nebo též smaragdová liána“ (pomiňme, že jade může popisovat též starou herku - pozn. MU).
V přírodě se  Strongylodon vyskytuje v deštných lesích s nadmořskou výškou do 1000 m,  nejčastěji na březích řek, kde se pne po stromových velikánech. Květy po okraj naplněné nektarem v lese září i v noci a přitahují opylovače – netopýry. Ti zavěšeni na pevných stopkách květenství pijí nektar a roznášejí na svých tělech pyl. Plody jsou oválné až pěticentimetrové lusky obsahující velká hnědá semena.

Na Červeném seznamu IUCN je Strongylodon označen jako zranitelný. V přírodě, na rozdíl od jiných filipínských druhů, není při své velikosti ohrožen nezákonným a bezohledným sběrem, ale jiným lidským počínáním: odlesňováním. Fatální je pro něj ztráta opory: Brzo jej přerůstají invazivní druhy, které se rychle šíří na místa po vykácených stromech.
Rod Strongylodon obsahuje okolo 20 druhů, které jsou rozšířeny v jihovýchodní Asii, na Madagaskaru a na některých tichomořských ostrovech.

Uznejte, že impozantní květy Strongylodonu vypadají, jako z jiné planety – co by na ně asi řekl Avatar?

Botanická zahrada hlavního města Prahy
Nádvorní 134, 171 00 Praha 7 - Troja

Telefon: +420 234 148 139
Fax: +420 233 542 629
Marcela.Uhlikova@botanicka.cz
www.botanicka.cz

 

 

 

 


 

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz