Botanická zahrada v Troji - Večerní provázení skleníkem Fata Morgana - 5. listopad 2010 - 25. únor 2011

01.11.2010 21:39

Chcete-li malinečko poznat, jak třeba i dramaticky může vypadat večer v tropech, pak se vydejte do skleníku Fata Morgana. Málokdo z návštěvníků zná skleník noční, kdy je interiér plný kuňkání desítek drobných nočních tropických žabek, atmosféru pralesa podtrhuje tropická bouře, která z dáli hřmí nad monzunovým deštným pralesem. A možná dojde i na opravdový tropický liják...

Na večerní procházky Fata Morganou

I listopad je v Troji ve znamení Jehličnanů; navíc od 1. listopadu jej doplňují Šišky s bohatou sbírkou samičích květenství nahosemenných rostlin... Těmi největšími jsou až 50 cm dlouhé šišky z borovice Lambertovy, z cypřišků pak pocházejí ty zcela miniaturní. Pozorný návštěvník na výstavě získá zajímavé informace o jehličnanech mírného pásma.

Expozici doplňují perokresby LÍDY BUSINSKÉ a zajímavé fotografie.

A něco navíc:
Snad aby nám udělala radost, či byla IN, rozhodla se v těchto dnech poprvé zaplodit i vzácná Wollemia nobilis – wollemie vznešená (je v naší zahradě od dubna 2006 – bezpečnostní předpisy tomu chtějí, že dlí za mříží; najdete ji v prostoru před skleníkem Fata Morgana)
Byla zcela náhodně objevena v září roku 1994 v Modrých horách nedaleko australského Sydney.
Její nález se dodnes považuje za jeden z největších botanických nálezů, srovnatelný snad jen s nálezem lalokoploutvé ryby latimérie podivné v roce 1938.
V dnešní době je známo jen několik míst výskytu wollemie vznešené, přičemž celková populace  čítá méně než 100 dospělých  stromů. 

Jehličnan patřící do čeledi Araucariaceae dorůstá ve volné přírodě do výše 40 metrů a jeho kmen nezřídka dosahuje průměru až 1 metr, často je  tvořen spletí více kmenů.  Neobvyklé převislé jehlice mají na jaře a počátkem léta světle zelené špičky nových přírůstků. Jedinečnou charakteristikou stromu je i růst jehlic: dospělé jehlice vyrůstají ve dvou řadách na každé straně větví.  Zajímavý je i vzhled kůry, který připomíná bublinkovou čokoládu.
Jeden z nejstarších a nejvzácnějších stromů dostala Botanická zahrada hl. města Prahy od Knižního klubu u příležitosti vydání monumentální obrazové encyklopedie Rostliny (5.  v řadě po veleúspěšných: Zvíře, Země, Člověk, Česko). Na českém vydání knihy se významnou měrou podíleli pracovníci trojské botanické zahrady, proto wollemia putovala právě sem....

Na večerní procházky Fata Morganou vyrážíme každý pátek v 19.00 a pak co čtvrt hodinu (podle zájmu).  Protože kapacita skupin je omezena na 20 lidí, je třeba si předem místo rezervovat. Buď telefonicky nebo e-mailem. Více na www.botanicka.cz. VEČERNÍ PROVÁZENÍ FATA MORGANOU:  5. listopad 2010 - 25. únor 2011 (24. a 31.12. 2010 noční provázení neprobíhá!), pouze v pátky - začátky prohlídek v 19:00, 19:15, 19:30 a 19:45 hodin.  REZERVACE NUTNÁ na tel.: 603 582 191 nebo pruvodci@botanicka.cz.

a stále trvá:
Jehličnatá NEJ: do 28. listopadu, denně 9 - 17 h, Botanická zahrada v Troji – venkovní expozice Areál JIH

a již brzy:
SVATOMARTINSKÉ VÍNO: 11. listopadu od 11 hodin ve vinotéce Vinice sv. Kláry

Více informací na www.botanicka.cz

 

Autor: TZ botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 25.04.2024

Svátek má Marek

Citát pro dnešní den

Není vítězstvím nikdy neupadnout, ale pokaždé znovu vstát.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz