Příroda - fanTAstické vánoce ve fatě

02.12.2009 14:04

V tropickém, zelení přetékajícím skleníku Fata Morgana se v těchto dnech tvoří vánoční překvapení: květinová aranžmá mistra floristy ing. Michala Klapky.

Skleník představí tak trochu jiné tropy

FAnTAstické Vánoce: od 5.12.2009 do 3.1.2010, úterý až neděle, 9 – 16 h, Mistr florista Ing. Michal Klapka aranžuje ve skleníku Fata Morgana.

V prostoru před skleníkem, ve štole, na terase a na mnoha dalších místech možná od 5. prosince (sobota) najdeme inspiraci k vánoční výzdobě našich  domovů. (Popravdě, pro mnohá z nich by bylo lépe obývat vznosnější stavby:-)
„Vyšel jsem ze skutečnosti, že do prostředí bujné vegetace  nelze implantovat jakákoli typicky česká vánoční aranžmá. Neladilo by to stylem, strukturou ani klimaticky – třeba smrk nemá v tropech co dělat,“ přiblížil koncepci výstavy florista Klapka, který si pro inspiraci zajel na italskou riviéru. Hlavní materiál více než desítky exponátů pochází ze středozemních subtropů, doplňují je listy, plody a rostliny z tropů. To proto se v aranžmá použité orchideje cítí ve skleníku jako doma.

I tak celá akce vychází z tradičních hodnot a symbolů Vánoc. Nechybí roh hojnosti, vánoční stromek, adventní věnec,  rampouchy, vánoční tabule, slavobrána...
Jako tenkrát v Betlémě, je i tentokrát v Troji „stavební“ materiál výzdoby typický pro biblickou oblast: olivy, palmy, datle, cypřiše, pinie,... Pro moderní floristické pojetí byli přizváni jejich tropičtí „přátelé“: orchideje, poinsetie, monstery, trevesie...

Botanická zahrada a tím spíše autor výstavy Michal Klapka doufají, že vánoční výstava přinese potěšení i inspiraci. I když jde o netradiční aranžmá, určitě z nich vyzařuje  klid. Kéž přispěje k zamyšlení a krátkému zastavení, a v předvánočním uspěchaném čase se stane vzpruhou a povznesením!

DÁREK NÁVŠTĚVNÍKŮM - Otvírací doba během vánočních svátků:
24. prosince otevřeno 9-14h – ZDARMA VSTUP do skleníku Fata Morgana
25.+26. prosince otevřeno 9-16h
31. prosince otevřeno 9-14h
1. ledna 2010 otevřeno 9-16h
vinotéka:
v prosinci otevřena denně 11-17h
24.+31. prosince otevřena 11-14h

Marcela Uhlíková, tisková mluvčí BZ, mobil: 736 621 746, více na  www.botanicka.cz

zdroj: TZ Botanická zahrada

Autor: zne

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 28.04.2024

Svátek má Vlastislav

Citát pro dnešní den

Když se jedna brána ke štěstí zavírá, druhá se otevírá. My však často dlouho zíráme na vchod, který se uzavřel, a ani si nevšimneme toho, který se pro nás otevřel.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz