Svatomartinské 2010 - ve vinotéce Trojské botanické ochutnáme letošní novinku

09.11.2010 05:51

Svatomartinské: 11. listopadu 2010. Od 11 hodin ve vinotéce na viděnou! V 11 hodin si s hospodářem (vedoucím Vinice sv. Kláry - panem Martinem Beránkem) poprvé přiťukneme mladým vínem a necháme se provést zákulisím vinotéky (lépe místo rezervovat na 603 165 918)...

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů přiťukávat si na svátek svatého Martina poprvé novým, mladým, jiskrným vínem. Sv. Martina bylo tradiční datum, kdy čeleď opouštěla sjednanou službu, dostávala mzdu a hledala si nového hospodáře, případně o rok prodlužovala dohodu se stávajícím. Také majitel vinice - šlechtic či zeman na Sv. Martina zasedl se svými vinaři, aby poprvé ochutnali mladé víno a společně zhodnotili uplynulou sezonu. Do té doby bylo přiťukávání s mladým vínem zapovězeno.

Ochutnávání mladých vín patří k tradičním rituálům milovníků vína, kteří se již nemohou dočkat, až pozvednou sklenici svěžího a jiskrného moku z nové úrody lahodných hroznů z prosluněných vinic. První mladá vína z Moravy a Čech jsou uváděna na trh v jednotný termín 11. listopadu pod značkou SVATOMARTINSKÉ®. Nyní i my-vy máte možnost v tento den odkrýt tajemství nového ročníku a ochutnat mladá moravská a česká vína.

Držitelem ochranné známky Svatomartinské je Vinařský fond ČR. Známka je využitelná všemi registrovanými vinaři v České republice, samozřejmě za splnění podmínek daných Vinařským fondem. Před uvedením na trh je každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, může vinař užívat u vína známku Svatomartinské, která musí být ve své grafické podobě uvedena na etiketě a na společných záklopkách, které musí být na všech láhvích prodávaných pod touto známkou.

Ochutnáme Svatomartinská vína z Čech i Moravy. (Botanická zahrada v Troji Svatomartinská vína z důvodu rozdílné výrobní technologie neprodukuje.)


Podrobnosti o akcích na:  www.botanicka.cz

 

Autor: TZ: botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 16.04.2024

Svátek má Irena

Citát pro dnešní den

Život je jako divoký tygr. Můžeš si lehnout a položit si jeho tlapu na hlavu, nebo ho osedlat a jet na něm.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz