Tip Praha - Do nové sezóny s novými expozicemi OD 1. DUBNA ZAHRADA JINAK

31.03.2011 15:20

Botanická zahrada hl. m. Prahy v Troji, respektive její venkovní expozice, se od 1. dubna významně změní. Návštěvníci již nebudou bloudit mezi několika samostatnými expozičními celky oddělenými od sebe ploty, ale budou moci navštívit jednu velkou a přehlednou venkovní expozici s množstvím zajímavých výsadeb.

OD 1. DUBNA ZAHRADA JINAK

Venkovní expozice Botanické zahrady se budou od dubna rozkládat na ploše téměř 25 hektarů a budou přístupné celoročně.

Kromě návštěvníky hojně navštěvované Ornamentální zahrady (tato nejstarší část venkovních expozic byla pro veřejnost otevřena již v roce 1992) a Japonské zahrady (založené v roce 1997) budou od dubna zpřístupněny tyto expoziční celky:

Stráň, na níž se dosud dochovaly fragmenty původních stepních společenstev, které byly typické pro Troju ještě do 20. let minulého století, kdy se na jejím katastru nacházely intenzivně spásané pastviny, orná pole a sady. Postupně zde vysazujeme také suchomilné dřeviny se zajímavými květy a plody. Dominantou Stráně jsou tři velké železné sochy výtvarníka Lukáše Raise (pasoucí se bojleři neboli Dva, mohutná Noha a nekonečné potrubí neboli Archimedon).
Pivoňková louka, jejíž sbírka dřevitých a botanických druhů pivoněk patří k nejrozsáhlejším sbírkám těchto monumentálních trvalek u nás. Pivoňková louka hostí také kolekci magnolií, která je efektní zejména na přelomu března a dubna, kdy desítky těchto krásných dřevin kvetou. 

Celoročně bude zpřístupněna i velice zajímavá expozice Stálezelené dřeviny a stínomilné trvalky (hajničky), unikátní sbírka rostlin, které rostou v podrostech v listnatých lesích Evropy, Asie i Ameriky.
Velkým lákadlem pro všechny milovníky kaktusů a sukulentů bude nepochybně sbírka zimovzdorných kaktusů v expozici Severoamerická polopoušť, která je zaměřena především na severoamerické zástupce rodu opuncie a juka. Kromě rostlin z čeledi kaktusových se zde můžete seznámit i s mnoha severoamerickými trvalkami a jehličnany, které v přírodě tvoří v těchto společenstvech jejich kostru.

Mokřad a jezero paří k jedněm z mála míst, kde mohou žáby na jaře klást svá vajíčka. Kromě zajímavých vodních, bahenních, ale i masožravých rostlin zde můžete po celé jaro sledovat vývoj našich domácích žab a čolků.
V expozicích Lesní biotopy východní Asie a Lesní biotopy Severní Ameriky postupně vysazujeme desítky zajímavých dřevin. Dosazujeme sem také bylinné patro, takže za několik let budou tyto plochy navozovat dokonalou iluzi východoasijských či severoamerických lesních společenstev.
Botanická zahrada v Troji spravuje i památkově chráněnou Vinici sv. Kláry. A také zde jsou je 1. dubna připravena novinka – nová cesta s vyhlídkou. Cesta bude začínat za kaplí sv. Kláry a bude po ní možné obejít severní, dosud nepřístupnou část vinice.

Zajímavosti / Tipy

Na trávníky Botanické zahrady (mimo Japonské zahrady) je možné vstupovat, polehávat na nich a používat je k piknikům!!! Na louce nad Mokřadem  budou od 4. dubna připravena nová dřevěná lehátka k příjemnému poležení.
Celoroční permanentku na venkovní expozice (platí 1 rok od data vydání) pořídíte již za 200,- Kč.
Celoroční permanentku do venkovní expozice pro svého pejska zakoupíte za 100,- Kč.

více na: www.botanicka.cz

 

 

Autor: TZ: Botanická zahrada

Líbil se vám článek? Dejte o něm vědět ostatním!

Přidejte svůj komentář k tipu - váš názor nás zajímá

 

Tipy čtenářů

Staňte se redaktory našich stránek a přidejte svůj tip

Nástroje

Odebírejte naše RSS RSS kanál

Dnes je 20.04.2024

Svátek má Marcela

Citát pro dnešní den

Udělej co můžeš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

Komerční sdělení

Získejte novou profesi !

Nabízíme poslední volná místa v masérském kurzu


www.sweb.cz

Náhled tisku | Vytisknout | Nahoru

2008 – 2009 © Prague Tip | Prohlášení o přístupnosti | Webmaster: c10.cz